Председателят на Сметната палата Цветан Цветков прикани гражданите да следят Единния регистър по Изборния кодекс за дарения на партиите, за да вземат информирано решение.

Регистърът е отворен от началото на предизборната кампания и в него се вписват всички получени дарения, декларации за произход на дарението, предоставени имоти и движими вещи за ползване по време на кампанията.

Законът не задължава агитиращите за референдума да декларират каквото и да е и да подават каквато и да е документация пред Сметната палата – касае се за пропуск в националното законодателство, обясни Цветков пред БНР.

След приключването на тази кампания ЦИК и Сметната палата ще инициират законодателни промени в тази посока, защото сега участниците в двете кампании са неравнопоставени – участниците в изборите на президент подлежат на строга отчетност, а участниците в кампанията за референдума – не, посочи Цветков.

Има случаи на недеклариране на дарения, но тези случаи се констатират впоследствие, обясни още Цветков. След затварянето на регистъра Сметната палата получава отчетите на партиите и в рамките на последващите проверки се формира пълната картина на финансирането на всеки участник в изборите и направените от него разходи. На този етап се засичат разминаванията.

За 10 години Сметната палата е проверила над 77 хиляди декларации на лица, заемащи висши държавни длъжности и е констатирала около 2300 несъответствия, стана ясно още от казаното от Цветан Цветков. Ясно изразена е тенденцията за намаляване на тези несъответствия.

Сметната палата подава сигнали до НАП и ДАНС и в резултат на последващите проверки от страна на институциите са били установени приблизително един милион лева данъчни задължения.