Колко са свободните работни места в Русе и каква е средната заплата, която фирмите предлагат за тях? На този въпрос частичен отговор дава изследване на Института за пазарна икономика, базирано на официалните данни, предоставени от Агенцията по заетостта. Според тях, в бюрата по труда от областта са обявени 586 свободни позиции. Средната заплата, която фирмите са обявили че ще плащат за 8-часов работен ден, е 645 лева. Кандидати няма.
Тези сухи числа обаче са съвсем недостатъчни, за да се добие цялостна представа за пазара на труда в Русе и областта. Първо, далеч не за всички обяви работодателите са посочили заплата, такава фигурира в едва 40% от офертите. Логично е да се предположи, че по-малко щедрите са предпочели да не конкретизират какви възнаграждения предлагат, така че средната заплата за новонаетите вероятно ще бъде доста под горепосочените 645 лева. Които и така са доста под нивото на средната заплата в областта, която за последното тримесечие е 785 лева.
Второ, далеч не всички работодатели обявяват свободните си работни места в агенцията по заетостта. Повечето търсят служители по други канали. Само в най-популярния онлайн кариерен портал jobs.bg са публикувани 970 оферти за работа към русенци. А в някои от тях позициите са десетки. Според горното изследване на ИПИ средният брой позиции в една обява е 3.88, така че ако приемем това число за валидно и в Русе - броят на свободните места е над 3700. Числото съвпада с оценките на някои мениджъри, които изчисляват недостига в цеховете на поне 3000 души. Някои посочват и 5000.
Тези числа обясняват защо безработицата в община Русе е паднала вече до ниво от 3.6%, което на практика означава, че който има зор за работа вече си работи. И защо на практика всички работодатели се оплакват от липса на работна ръка (особено квалифицирани технически кадри). Ясно е и че за да се възстанови равновесието, са необходими две неща. От една страна образованието (средно и висше) трябва да се преструктурира така, че от училищата да излизат квалифицирани кадри, от които пазарът има нужда. От друга работодателите, поне тези, които имат възможност за това, трябва да поразвържат кесиите и да се опитат да задържат останалите все още при тях специалисти с по-добри възнаграждения.