Българското зеле от новата реколта вече е готово за бидоните, но на пазара далеч не е само то. Конкуренция по сергии, супермаркети и хипермаркети му правят зелки от Македония, Сърбия и Полша.

Картофите на пазари били от Самоков или Родопите? Може и да откриете такива, но по-вероятно е да са пропътували стотици, че и хиляди километри от Гърция, Сърбия, Полша, Германия, Франция, Египет. Българските картофи на едро струват по 0,40-0,60 лв./кг, полските са по 0,35 лв./кг, а сръбските – 0,40 лв. за килограм.

Това показват етикетите на зеленчуците, които се продават на най-голямото тържище в София – в жк „Слатина”, пише ClubZ.

Зеленчукопроизводството у нас пострада сериозно през последните 25 години. Търговците започнаха внос от държави, където секторът се подкрепя по различни начини – субсидии, безплатна вода за напояване, подпомагане на износа и т.н. 

У нас земеделското министерство се сети едва в последните години, че плодородната ни земя ражда и друго освен пшеница, царевица и слънчоглед. Разбира се, най-качествената продукция продължава да се изнася. Във Франция например лесно могат да се намерят български домати. 

Вече действат схеми за подпомагане отглеждането на зеленчуци, но предстои да видим ще може ли с тяхна помощ българският домат да се завърне на пазара, залят от турска, гръцка, македонска и албанска стока. Албания е поредната балканска държава, откъдето вносът на земеделска продукция придоби масови измерения напоследък.

Албанският домат, например, се продава за 1,00-1,50 лв./кг и е 10-20% по-евтин от родния. Списъкът продължава – в момента на тържището в „Слатина” има краставици, зелени чушки, тиквички, спанак и червено цвекло от Земята на орлите, както наричат Албания.

Търсим и български чушки (червени и зелени) – традиционно те са по сергиите от август до октомври. Но тази година търговията на едро за пореден път е доминирана от турски, македонски, сръбски и албански пипер. Докато българският се продава на тържището по 1,20-1,40 лв./кг, вносният е с 10-20% по-евтин.

Чесънът си загуби вкуса в последните години, споделят потребители. Как да е иначе при положение, че пазарът е доминиран от китайски, а в момента на едро се предлага и испански.

Двете най-използвани пресни подправки у нас – магданоз и копър, се отглеждат в България, но има и голям внос от Турция и Гърция. А при един от най-здравословните зеленчуци – червеното цвекло – евтината полска продукция (0,60-0,75 лв./кг) твърдо печели битката с нашата (1,00 лв./кг).