Чаровна, деликатна, много емоционална и крехка натура, зад която се крие една изключително смела, борбена и уверена жена. Така най-кратко може да се опише първоначалното впечатление от срещата ни с шефката на Районната избирателна комисия /РИК/ Мирослава Маркова. Когато влизаме в кабинета на председателката с богат опит зад гърба си в организирането на избори, ни посреща весела и много комуникативна млада дама, от чието лице усмивката не слиза. Мира не приема шефското място в избирателната комисия като предизвикателство, а като нещо, с което е сигурна, че ще справи.
„Няколко пъти съм била член на изборни комисии, както и зам.-председател на предходна РИК. Гласувано ми е доверие и смятам да го оправдая. Екипът е страхотен, помагаме си и нямаме никакви проблеми по отношение на подготовката и организацията на президентските избори“, казва тя. 
Безспорно
в името на Мира впечатление прави рядко срещаното презиме Иеремиева
То идва от баща й, който носи библейското име Йеремия. Той е музикант, а основният му инструмент е тромпет, свирил е в Духовия оркестър в Габрово, за кратко в джазов оркестър, но вече повече от 20 години е пенсионер. Майка й Русина също е пенсионерка и двамата живеят в Габрово, където всъщност Мира е родена и живее допреди 20 години. В Русе я довежда правото. 
По правото ме запали вуйчо ми проф.Лъчезар Дачев, на когото дължа невероятно много, защото ми е помогнал за всичко. В момента той е декан на юридическия факултет в Русенския университет, преподава по обща теория на правото, общо учение за държавата, история на политическите правни учения и редица други дисциплини, казва Мира. 
Преди да се насочи към юридическия факултет, шефката на РИК мечтае да стане журналистка. И изборът й да следва в Софийския университет и да стане репортер съвсем не е случаен.
Майка й Русина е дългогодишна журналистка
като повече от 30 години е работила за габровските вестници „Балканско знаме“ и „100 вести“. 
„Веселите ми спомени от детството са предимно свързани с редакцията, където майка ми работеше. След детска градина или училище бях непрекъснато при нея, виждах как се прави и набира вестник. Целият процес в печатницата ми е напълно познат и винаги ми е било много интересно. Тогава нямаше компютри, а се работеше на обикновени пишещи машини. Даже ми бяха зачислили една малка, за да пиша“, спомня си Мира. В училище пък любимите й предмети са български език, литература и история, като и до ден днешен обича историята и винаги когато има възможност, чете много.
Първата си статия, публикувана и във вестника, Мира пише като ученичка
Беше точно май месец, правихме снимки на баловете в Габрово и реших да напиша статия за абитуриентите. Това беше и първата ми публикувана статия, разказва Мира, като допълва, че все още пази всичките си статии в родния дом в Габрово.  
По това време обаче Мира вече е имала поглед не само върху печатните медии, но и върху електронните. 
Вестникът се помещаваше на втория етаж в една сграда, а на последния етаж беше Радио Габрово и ходех много често там. Няколко пъти дори ме пускаха да обявявам курса на долара, на марката, споделя шефката на РИК. 
Затова и след завършването на гимназията в Габрово Мира кандидатства журналистика в Софийския университет, но не я приемат. Преди да се насочи към правото обаче, тя изкарва колеж и днес може да се похвали с удостоверение от Софийския университет в два медийни профила - печат и телевизия.
И до ден днешен освен всички мили спомени от детството и, разбира се, родителите й,
с родния Габрово я свързва и 81-годишната й баба Мария, на която Мира е кръстена
Всеки ден се чувам с нея и много ми липсва и се опитвам често да я посещавам. Тя живее в последното село в Севлиевска община - Бериево, а аз обожавам от дете да ходя там. Това е малко, красиво, китно, романтично балканско село, през което минава река Видима. Има 250 жители, а аз се чувствам изключително добре, когато съм на гости при баба, споделя Мира.  
След успешното си дипломиране в юридическия факултет Мира работи в частния бизнес като секретар, брокер в недвижими имоти, а след това идва и първата й държавна работа в областна администрация, където е част от екипа на тогавашния областен управител и сегашен кмет Пламен Стоилов. Тогава шефката на РИК е началник на отдел „Административен контрол и регионално развитие“ около 4 години.
От три години отново е в екипа на кмета
като сега е експерт в общинския отдел „Управление на собствеността“ към дирекция „Икономика и управление на собствеността“. 
Страхотен екип сме в дирекцията, за което се радвам страшно много, защото за мен е важно да се работи в екип. Изключително динамичен човек съм и много обичам да се шегувам. Затова се стремя работата да върви с усмивки и забавление и мисля, че успяваме. Щастлива съм, че и навремето в областна администрация, и сега в общината съм част от екипа на кмета Стоилов, споделя Мира. 
Решението да стане част от партията на Бойко Борисов е продиктувано от промяната и идеите за развитие на държавата. 
„Именно идеята за промяна и тогава, и сега провокира интереса ми. В ГЕРБ съм още от самото начало - от учредяването на партията на 3 декември 2006 година. Пътувах заедно с колегите с автобус за учередяването на партията в НДК и оттогава съм неотлъчно в ГЕРБ и ще продължавам да бъда. Първо станах член на сдружението и след това ме поканиха да стана член и на партията. Родителите ми никога не са били членове на други партии, но сега също са част от ГЕРБ“, казва Мира.
  Най-голямото щастие в живота на шефката на РИК е дъщеря й Надя
а за мъжа до себе си споделя, че я подкрепя във всичко и тя държи изключително много на него. 16-годишната Надя е ученичка в Европейските езици с френски, а двете с Мира са страхотни приятелки. 
Обичам я и я уважавам невероятно много, а когато сме заедно, се забавляваме истински. Обичаме да ходим на кино, излизаме много често по заведения и наистина сме много близки. Споделяме си абсолютно всичко и сме изключително привързани една към друга, споделя Мира. Силната връзка между майка и дъщеря според нея се дължи на това, че тя я е отгледала абсолютно сама. 
Десетокласничката все още не е наясно с какво иска да се занимава, след като завърши училище, и дали ще последва стъпките на майка си. Чакам нейното решение, но каквото и да е то, ще я подкрепя и съм убедена, че ще се справи, казва Мира. 
През малкото свободно време, което й остава, шефката на РИК спортува. Много харесва плажен тенис, въпреки че не е толкова популярен и се практикува основно по морето. Всъщност
цялото семейство е много запалено по спорта
интересуват се, ходят да гледат състезания най-често по скок на батут, а самата Мира още като ученичка е тренирала волейбол. И сега продължава да харесва волейбола, но не колкото плажния тенис. 
В Русе сме около 10 ентусиасти, включително и дъщеря ми Надя, и всяко лято обикаляме Черноморието и участваме в регионални турнири. През 2014 на такъв турнир в Бургас станахме трети при жените. Това е много динамичен, забавен и весел спорт, подходящ за летния сезон, споделя тя, като допълва, че през студените месеци ходи редовно на фитнес, а напоследък и на пилатес. 
Много обичат да пътуват, основно в България и всички харесват планината. Обичаме и морето, но като балканджийка ме влече към почивката на планина, споделя Мира. 
Наред с това, че Мира е отлична домакиня,
тя се грижи и за домашната си котка Джирка, към която е много привързана
Тя ме намери, срещнахме се на улицата и аз започнах да я храня. В един дъждовен ден тя дойде сама на вратата, аз й отворих, а тя влезе и сама си намери пътя. Единственото условие, за да остане котето вкъщи, беше моят мъж да й измисли име. Нарече я със звучното име Джирка, защото беше много малка. Оттогава вече три години сме заедно, разказва Мира. 
В домакинските задължения неотлъчно до нея е й съпругът й, като в кухнята шефката на РИК залага на традиционните български ястия, следвайки препоръките на баба си Мария, докато мъжът й много често експериментира. Получава му се доста успешно, а очаквано Надя предпочита неговите ястия, които са доста по-различни от стандартните пълнени чушки и баница, казва с усмивка Мира. 
Безспорно шефката на РИК е сред дамите в администрацията, които
винаги правят впечатление със стилни и делови тоалети
Мира издава тайната, като споделя, че последните две години стайлингът й е изцяло дело на Надя. Тя ми помага да си избирам тоалетите, включително грима, бижутата и аз напълно й се доверявам. Аз като майка също й помагам в избора на дрехи, като понякога я критикувам, но общо взето сме си модни консултанти една на друга, споделя Мира.