15 октомври 1991 година. Иван Петров решава да отпусне душата след поредния изпълнен с политически страсти и нови тревоги ден като повишаващата се безработица, скачащите цени и галопиращия курс на долара и избира ресторант „Болгар“ до Халите. Заведението не потиска с претенции, нито пък притеснява със свръхмодерни решения, а предлага това, което повечето хора искат от един ресторант - чистота, уют, добро обслужване, вкусна храна и качествени напитки. 
15 октомври 2016 година. Иван Петров отдавна се е превърнал в редовен клиент на заведението, в което е влязъл малко случайно и много добре знае, че всичко там е като първия ден. Защото празнуващият четвърт век „Болгар“ не е променил нищо съществено в кухнята, интериора и обслужването - просто следва максимата „Като една работа върви, не трябва да се разбутва.“.
Триото Драгомир Жилов, сестра му Валентина Кръстева и майка им Кунка Жилова са превърнали „Болгар“ в мястото, където традицията се поддържа. А тази традиция е създадена преди 25 години от главата на фамилията Недялко Жилов заедно с Пенчо Илиев - две култови имена в системата на някогашния „Балкантурист“.
Вероятно заради тази последователност и безкомпромисно следване на традицията клиентелата е постоянна от години, като се обогатява с нови ценители на българската кухня.
Менюто и премерените цени привличат клиенти с различен статус в обществото - политици, лекари, юристи, банкери, бизнесмени, както и доста кореняци русенци.
 Тук дори доставчиците не са променяни от години, защото също са се доказали.
Драгомир и сестра му Валя са връзката с клиентите и действат в пълен синхрон 6 дни в седмицата. И двамата са повече от 35 години в бранша, като цялата организация и работа е под техен постоянен контрол.
Но като че ли най-заслужено място във фамилния ресторант има майка им Кунка. Вече 50 години тя разкрива тайните на кулинарията от престижното време на „Балкантурист“ и на здравословното обществено хранене. Но емблематични и ненадминати остават приготвените на скара кебапчета и кюфтета. Персоналът също е школувал в системата на „Балкантурист“ и успешно допринася клиентите да се чувстват добре дошли в заведението.
Освен заради обедното и вечерното меню „Болгар“ е предпочитано място за семейни тържества, бизнес срещи, фирмени банкети и други колективни празнувания. 
Едва ли е нужно да се посочва телефонен номер и адрес, тъй мястото е достатъчно добре познато - Бялата къща зад Халите.