Вой на сирени от две патрулки огласиха двора на Второ РПУ по време на първото занятие по програмата на МВР „Детско полицейско управление“ с участниците от СУ „Васил Априлов“. На него малки доброволци имаха възможност да облекат бронежилетки, да сложат защитни каски, да държат щитове и палки и да видят с какви радиостанции и камери са оборудвани полицейските автомобили.
Преди това петокласниците се запознаха с работата на полицията и ролята й в обществото, като особен интерес предизвикаха униформите и отличителните знаци на служителите на реда. Представени бяха и темите, които младите доброволци ще изучават през първия и втория учебен срок. В занятието участваха директорът на училището Гергана Григорова, зам.началникът на Второ РПУ Милен Златанов, униформени полицаи, служители от Детска педагогическа стая и районни инспектори.
Началото на програмата „Детско полицейско управление“ бе дадено на 16 май в шест училища в Русе и региона. Тя е национална и цели децата-доброволци да получат знания и опит, които да споделят със своите връстници. В срещите с тях ще се включат служители от различни служби на ОДМВР, както и експерти от партньорите в програмата - Регионален инспекторат по образование, ОС на БЧК и Русенска митрополия. 
Сред темите в учeбнaтa пpoгpaмa ca бeзoпacнo пoвeдeниe нa пътя, куpc пo личнa зaщитa, cпpaвянe c aгpecиятa и вpeдaтa oт нapкoтицитe.