500 000 пъти да! Това е солидното основание за доброто самочувствие на един открояващ се модел, чийто продажби не спират да растат от дебюта му пред 2013 година и вече надхвърлят половин милион в целия свят. Това е компактният SUV „Пежо 2008“, който днес и утре гостува в Русе и кани на тестово шофиране. Автомобилите са достъпни за почитателите на модерната техника в представителството на марката „София Франс Ауто“ на улица „Иван Ведър“ 5, а желаещите да се запознаят от първа ръка с тях могат да изпробват два двигателя - 1,6 BlueHDi 100 и 1,2 PureTech 110 S&S .
И така, какво предлага Мосю 500 000?
Още външният вид на „2008“ издава силен характер и приключенски дух.
При отваряне на задната врата се разкрива нисък праг за товарене (висок само 60 см) и задната броня. Бронята е част от твърдия черен защитен пояс, който обгръща новия „2008“. За предпазване на каросерията, този пояс обединява предната и задната броня, оборудвани с прагове и преливащи над колелата арки.
Привлекателността на „2008“ се подсилва от
елегантната му светлинна идентификация
Отпред, вградени в каросерията, предните фарове наподобяват котешки очи с високотехнологична черна хромирана маска. Задните фарове са с нова форма на лъвски нокти в топли цветове с ярко изразен 3D ефект. 
Атрактивните задни светлини обграждат задната врата, която от своя страна разкрива просторен и функционален багажник. Обемът му може да нарасне мигновено от 410 до 1400 литра, благодарение на модулните задни седалки, делими в съотношение 2:1. Само с едно натискане на бутона в горната част на облегалката седалката се накланя назад, позволявайки на седалките да паднат автоматично в хоризонтално положение. Практичен до последния детайл, багажникът е оборудван с кукички за прикрепяне на предмети и две зони за съхранение на багаж от всяка страна, едната с придържащ колан, а другата с мрежа за съхранение.  Накрая, има допълнително пространство за багаж от 22 литра под пода на багажника.
Уникално за SUV сегмента, купето е пример за висококачествено стилно оборудване и фини настройки. Това се допълва от високотехнологичното и шикозно интериорно осветление и подчертава подбраните луксозни материали.
Седнал удобно на мястото си, водачът мигновено открива очарованието на PEUGEOT i-Cockpitо. В зависимост от нивото на оборудване или избраната опция, покривът може да бъде панорамен, стъклен с осветени краища или с лазерно изрязана и осветена отзад облицовка - също рядкост в сектора.
Пътниците на всяка седалка се наслаждават на
многобройни добре проектирани пространства за съхранение на вещи
достъпно разположени благодарение на интериорното куполно LED осветление отпред и отзад: кутии за съхранение на предната врата, жабка, кутия и поставка за чаша до скоростния лост, конзола за съхранение с капак, джобове на облегалките на предните седалки и други. Общият капацитет за съхранение в купето е 24 литра. Затова множество вещи, смартфони и други ежедневни предмети винаги могат да намерят място на борда на новия „2008“.
За своя компактен SUV „Пежо“ влага много мисъл в това как да осигури най-доброто автомобилно изживяване. Кулминацията на този процес е пълният контрол на оборудването благодарение на системата PEUGEOT i-Cockpitо. Тя символизира ключов аспект от характеристиките на шофиране на автомобила: интуитивност, пъргавина, гъвкавост и безопасност.
PEUGEOT i-Cockpitо осигурява на водача най-добрата видимост на пътя пред него с всички ключови характеристики на нивото на очите му, за да осигури внимание и концентрация.
С поглед, съсредоточен постоянно върху пътя, управлението на компактния волан води до инстинктивна връзка с пътя. 
По-малкият волан осигурява и по-отпусната позиция на водача
тъй като намалява протягането на ръцете и позволява по-голяма свобода на движение по време на маневри, с по-малко усилие.
Без да сваля поглед от пътя, водачът по-ясно получава информация за техническите показатели. Информацията е концентрирана на бордното табло на нивото на очите на водача с множеството му сини LED светлини. Това иновативно решение изисква много по-малко физически и умствени ресурси за контрол над автомобила.
Докато водачът активира и програмира автопилота и ограничителя на скоростта с лявата си ръка, като в същото време държи волана, той може да използва мобилния си телефон с дясната ръка от 7-инчовия сензорен екран чрез функцията Mirror Screen. Този екран също извежда информация за ситуацията зад „2008“ благодарение на камерата за обратно виждане и управлява функцията Park Assist за подпомогнати маневри по паркиране. Накрая, дясната ръка управлява функцията Grip Control, като използва въртящия бутон за избор на един от петте режима на управление.
Специално внимание заслужава 
системата Grip Control, която до голяма степен неутрализира факта, че колата е само с предно предаване
и й осигурява качества на 4х4 модел. Най-общо казано патентованата от французите електроника се грижи за доброто сцепление при всякакви пътни условия. Тя се командва с въртящ се бутон и има няколко режима на работа.  
Стандартният режим е предназначен за стандартни пътни условия с ниска степен на хлъзгавост.
Режим „Сняг“ мигновено адаптира приплъзването на всяко предно колело към конкретните условия на сцепление. Когато автомобилът достигне скорост от 50 км/ч, системата превключва на стандартен режим.
Режимът за шофиране на всякакви терени е за уверено пътуване по хлъзгава настилка (кал, мокра трева и т.н.). Той улеснява стартирането на автомобила при тези определени условия, като предава възможно най-голям въртящ момент към колелото с най-доброто сцепление. Действащ като диференциал с ограничено приплъзване (LSD), той е особено подходящ за провинциални пътища и действа до скорост 80 км/ч.
Режимът Пясък поддържа въртенето на колелата едновременно на двете задвижвани колела, за да позволи напредаването в мека почва и за да ограничи риска от засядане в пясъка. Режимът работи при скорост до 120 км/ч, след което превключва на Стандартен режим.
Режимът ESP Изкл. (Изключена Електронна програма за стабилност) предоставя на водача възможността да изключи напълно функциите ESP и Grip Control, до 50 км/ч, и да управлява сцеплението самостоятелно. 
Функцията Grip Control е налична при двигатели от 100 к.с., независимо дали са с механична, или автоматична трансмисия, с 16-инчови или 17-инчови джанти. Тя се възползва от несравнимите динамични показатели на „2008“ на всякакви терени. 
Тази динамика е постигната благодарение на
теглото от само 1045 кг и четирите опции за окачване
Пружините, амортисьорите, ролбарът, предната ос и задният мост имат съответно специфични параметри за подобряване на динамичните технически показатели на всички двигатели. Поддръжката на каросерията е отлична при всякакви обстоятелства. Настройките на управлението са адаптирани към всяка опция на окачване за предоставяне на оптимизирана и последователна информация на пътя чрез компактния волан.
Технологиите на борда на „Пежо 2008“ улесняват ежедневието. Те включват функцията Mirror Screen чрез MirrorLinkTM или Apple Carplayо, която извежда определени приложения на сензорния екран на автомобила от съвместимия смартфон на водача. Така водачът има интуитивен и безопасен достъп до приложенията си. По очевидни причини за безопасност, този достъп зависи от състоянието на движение на автомобила. Когато автомобилът е в движение, са налични само приложенията, съответстващи на задачата за управление.  
Приложенията включват Start MyPeugeot, дигитална библиотека на борда на автомобила, iCoyote, приложение на общността за движението по пътищата и информация за опасни зони, или Parkopedia, което помага за намирането на паркоместа.
За повишена безопасност в града „2008“ е оборудван с технологията Active City Brake -
автоматична спирачна система за градско шофиране
която се активира при опасност от сблъсък. Тази технология спомага да се намали сериозността на катастрофата или дори да се избегне напълно. За тази цел, лазерен сензор с къс обсег (технология LIDAR) е монтиран в горната част на предното стъкло, за да засича препятствия като движещ се или спрял автомобил, който се движи в същата посока или в същата лента.  
Ако водачът не успее да реагира и при скорост до 30 км/ч, функцията Active City Brake прилага пълно автоматично спиране, за да намали разликата в скоростта на колата и на препятствието. Автоматичното намаляване на скоростта може да стигне до 10 м/с.
Чрез автоматични маневри за паркиране Park Assist се възползва максимално от компактността на „2008“, за да улесни пътуването в града. След като функцията бъде активирана, водачът избира необходимия вид маневра на сензорния екран (паралелно паркиране или излизане от паркомясто), след което ултразвуковите сензори измерват размерите на наличните места и уведомяват водача за подходящо място. След това Park Assist насочва автомобила чрез действието на системата за електрическо сервоусилване и водачът трябва единствено да види околностите и да контролира напредъка на автомобила. При движение на заден ход, камерата за обратно виждане извежда размерите на автомобила на екрана чрез цветни указващи линии.
Излизането от паркомясто е много лесно отново с помощта на интелигентността на Park Assist дори и на стръмна улица благодарение на функцията Помощ при потегляне по наклон.
Малкият SUV разчита на 5 бензинови и 3 дизелови двигателя с мощност от 75 до 130 конски сили и високи екологични показатели, покрити благодарение на икономичната им работа.
Солидност и финес - така с две думи може да се опише визитката на „Пежо 2008“. А в това русенските привърженици на добрите коли могат да се убедят лично днес и утре.