Григор Димитров се наложи категорично на 17-тия в световната ранглиста Ришар Гаске в среща от първия кръг на турнира в Шанхай. Българинът надделя с 6:4, 6:4 и взе първата си победа срещу французина в срещите помежду им.

Успехът на Димитров идва дни след като той достигна до финала на надпреварата в Пекин, където загуби от втория в ранглистата - Анди Мъри. С точките, спечелени в китайската столица, родният тенисист си осигури изкачване в подреждането с две места и вече е 18-ти.

Първият сет в Шанхай започна кошмарно за българина. Той допусна пробив за 0:2, а след това Гаске взе своя сервис-гейм. Димитров обаче се мобилизира, върна пробива и дори направи обрат за 4:3. До края на сета нямаше изненади и от двете страни на корта и родната ракета поведе в мача.

Втората част започна с пробив на Димитров. Гаске така и не можа да се противопостави ефективно и да затрудни българина до края на мача. След 6:4 във втория сет, той отстрани съперника си и се класира за втория кръг.

Следващият съперник на Димитров ще бъде Вашек Поспишил, който победи със 7:6(5), 6:4 Иво Карлович. Представителят на Канада е 131-ви в световната ранглиста. Двамата с българина са се срещали 3 пъти, като родният тенисист е бил краен победител във всички срещи.