Над 200 души се включиха във вчерашния протест пред сградата на общината и извикаха в един глас „Русе иска да диша“. Въпреки дъжда и лошото време на недоволството присъстваха майки с колички, които поискаха чист въздух за децата им. 
Глобата не е филтър, глобата не пречиства въздуха! Искаме да видим, че действително стартира процес по разрешаване на проблема със системното обгазяване на града. Искаме и областният управител да се намеси, тъй като той е връзката между местната и националната власт, заяви Андреана Николова. 

Изказването й визираше наложената от РИОСВ огромна санкция от 500 000 лева на „Монтюпе“, след като екоинспекцията засече стряскащ облак над 108-те димни люка на производствено хале на компанията. По-късно от фирмата заявиха, че са несправедливо обвинявани за проблемите с въздуха.
Организаторът на протеста - оперната певица Владислава Гарвалова, прочете декларация от името на гражданите, която е адресирана до премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и омбудсмана Мая Манолова. В нея се настоява до 1 месец да се предприемат мерки и да се спре отровата във въздуха.
Искаме незабавна намеса от страна на държавата. Говорим за екокатастрофа, която застрашава живота и здравето на 150 000 души. Вече има мобилна станция, която екоминистерството изпрати в Русе, но обгазяванията продължават и така вече пета поредна година сме жертва на геноцид. Нямаме вече надежда, заяви Гарвалова. И допълни, че е очевидно, че никой не чува протестите, затова в интернет хората са декларирали, че са готови да блокират Дунав мост като следваща крачка.
Отново се чуха мнения, че вероятно соченият за виновник завод за авточасти „Монтюпе“ не е единственият замърсител. А дори и да е - то в продължение на 6 месеца ще се преразглежда неговото комплексно разрешително за дейност. Което според недоволните е твърде дълъг период.
Сред протестиращите отново се забелязаха политически фигури, между които депутатът Искрен Веселинов, общинските съветници от Патриотичния фронт Иво Пазарджиев и Галин Григоров и колегата им от ДПС Дауд Ибрям, както и активистът на „Зелените“ Анатоли Казаков и ветовският съветник от ГЕРБ Димитър Денев.