Повече от 2 години след фаталния 21 септември 2014 година, когато известният русенски учител и пътешественик на две гуми Борис Старчев загина в катастрофа, съдът на първа инстанция наказа виновния шофьор. Делото срещу 46-годишния водач премина по съкратената процедура, затова и присъдата му бе намалена. Така той се сдоби с условно наказание от 1 година и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок, а шофьорската му книжка бе отнета за 2 години. Присъдата може да се обжалва.
Сблъсъкът, при който 62-годишният преподавател по информационни технологии в Гимназията за европейски езици „Св.св.Константин-Кирил философ“ загина на място, стана на пътя Русе-Червена вода в района на Птицекомбината. Тогава, минути преди 20 часа, водачът на бял бус „Фиат Дукато“ застигнал учителя и го блъснал смъртоносно.
Най-вероятно причината за инцидента е, че шофьорът не е видял, че приближава колоездача, тъй като макар и професионален, велосипедът на Старчев не е имал светлоотразители. Още повече, че катастрофата е станала по тъмно в неосветен участък. Тогава 46-годишният водач на буса обяснил, че карал със съвсем нормална скорост и видял колоездача пред себе си, но когато го наближил, човекът на велосипеда кривнал рязко и фаталният сблъсък бил неизбежен.
Според прокуратурата виновният шофьор не е бил достатъчно съобразителен с условията на пътя и не е избрал адекватна скорост за движение, затова по непредпазливост блъснал фатално велосипедиста. 
Борис Старчев бе един от най-запалените колоездачи не само в Русе, но и в цялата страна. За 50 дни през 2013 година - между 18 юли и 8 септември, той обиколи с колелото си 5 държави и измина 5000 километра. Тогава учителят по математика и компютри прекоси два поклоннически пътя като пилигрим, а маршрутът му премина през Гърция, Италия, Франция, Испания и Португалия, а пътешествието му бе подробно описано в „Утро“.