95% от учениците реагират с физическа агресия при възникнал конфликт, а 98% се защитават с избухване на висок тон. По-склонни към словесна агресия са момичетата, докато момчетата по-често са готови да стигнат до ръкопашен спор. Това показва анкета на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ по случай Световния ден на психичното здраве, който се отбелязава на 10 октомври.
В анкетата на РЗИ са участвали ученици от 6 училища - СУ „Панайот Волов“ в Бяла, СУ „Христо Ботев“ в Глоджево, русенските СУ „Йордан Йовков“, СУ „Христо Ботев“, МГ „Баба Тонка“ и АГ „Гео Милев“. Проучването е обхванало 216 момичета и момчета на възраст между 14 и 18 години.
При 70.6% от тийнейджърите се наблюдава сравнително ниска или средна склонност към физическа агресия, а 23.9% заявяват, че случаите, в които биха използвали физическа сила, са повече.
По-често учениците са готови да се разправят вербално при конфликт. Само 2.17% от тях са казали, че не изпитват необходимост по никакъв повод да използват словесен израз на негативни емоции. 53.1% обаче проявяват ниски до средни нива на словесна нападателност, като смятат, че не във всяка ситуация са склонни да атакуват или да се защитят вербално. Високи нива на вербална агресия проявяват 32.6% от тийнейджърите, а склонност в почти всяка ситуация да са словесно нападателни проявяват 11.9%.
Най-много негативизъм у младежите носят социалните контакти и общуването, а това, което отключва гнева им, е невъзможността да определят дали човека отсреща е искрен, или ги лъже. Друг фактор, който ги кара да избухнат, са физическите и словените нападки и обиди, както и подценяването им.
По случай Световния ден на психичното здраве от РЗИ ще проведат семинари с излъчване на филма „Тънък лед“ на ученици от 8 до 11 клас в МГ „Баба Тонка“ и ПГСАГ „Пеньо Пенев“. Учениците ще участват и в дискусия „Толерантност към хората с психични проблеми“. 
Най-голям риск от развитие на психични разстройства има сред бедните, безработните, бездомните, хората с ниско образование и жертвите на насилие, сочат от РЗИ. По света над 450 милиона души страдат от подобни проблеми, а над 800 хиляди се самоубиват всяка година. Посягането на собствения живот е втората причина за смърт след младите на възраст между 15 и 29 години. За намаляване на психическото напрежение специалистите съветват хората да наблегнат на спорта, пълноценната обедна почивка, да не смесват работата със свободното време и да се насочат към здравословното хранене.