Русенската дирекция на полицията е сред петте в страната с най-слаби резултати по отношение на разкриването на контрабандни цигари. Затова ако до 1 месец не се отчете спад в разпространението на нелегални цигари, ще се стигне до уволнения.
Това заяви премиерът Бойко Борисов на работна среща по „Инициативата срещу незаконната търговия“ като нареди русенската полиция на дъното на антикласацията заедно с дирекциите в Перник, Хасково, Пловдив и Пазарджик.
Работим отдавна по проблема с контрабандата и продължаваме да работим. След като според премиера резултатите не са добри, ще набележим нови конкретни мерки за подобряването им, коментира за „Утро“ директорът на ОД МВР Теодор Атанасов. По негови думи в поставения от най-високо ниво едномесечен срок за повишаване на разкриваемостта изоставането може да се навакса, още повече в района контрабандата на цигари без бандерол не била силно разпространена. До дни се очаква русенската полиция да излезе с план как да подобри лошите резултати.
Иначе според Борисов в национален мащаб контрабандата на цигари отчита спад. За второто тримесечие на 2016 г. потреблението на безакцизни папироси е било 8.1% при 8.3% към края на четвъртото тримесечие на 2015 г. А цифрите сочели, че това е най-ниското ниво на нелегална търговия с цигари за последните 9 години.