Доскорошният полузащитник на ЦСКА Самир Аяс пристигна вчера в Русе, записа тренировка с „Дунав“, а в ранните следобедни часове подписа договор за година и половина с президента на клуба д-р Симеон Симеонов. 
Старши треньорът на русенския отбор Веселин Великов отдавна искаше да привлече Аяс - още при дебюта си като наставник с „Дунав“ в зоната, през миналото лято и в началото на тази кампания с участието на тима в Първа лига. Но по различни причини все удряше на камък.
Двамата работиха заедно през 2013 година в „Любимец“. Тогава Аяс вкара първия в историята на „любимците“ гол в „А“ група. Случи се на 20 юли, когато отборът от малкото южно градче победи „Лудогорец“ с 1:0.
Високият 176-сантиметра халф е рожба от любовта между ливанец и българка. Той е роден на 24 декември 1990 година, а от 6-годишна възраст тренира в школата на ЦСКА. Дебютира в мъжкия футбол с червената фланелка, после, като повечето юноши на клуба, е забравен. Кариерата му минава през „Академик“ /Сф/, „Миньор“ /Пк/, „Банско“, „Монтана“, „Любимец“, „Берое“.
През миналото лято тогавашният старши на ЦСКА Христо Янев го върна на „Армията“. Аяс изигра в трета дивизия с родния си тим 29 мача и вкара 12 гола. Той бе част от състава, който победи „Монтана“ с 1:0 и спечели купата на България. След като Гриша Ганчев взе властта в ЦСКА, последва тотална чистка - почти всички български футболисти бяха освободени, за да се освободят места за пришълците от „Литекс“ и португалските наемници.
Самир Аяс е футболист, който играе зад гърба на нападателите. Силните му страни са отличната техника и конструктивните пасове. Обича да поставя вратарите на изпитание с изненадващи далечни удари. Той е добър изпълнител на преки свободни удари.