Почивните дни са най-чаканото време за всеки работещ. Изпълнителната власт във всяка държава решава дали да има сливане на почивни дни и след това да се отработят. 

 

България не е сред страните с най-много официални празници, нито с най-дълги отпуски. Спрямо останалите страни по света се намираме някъде по средата. 63% от работодателите у нас настояват да се забрани сливането на почивни дни и отработването им в събота. Това заяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара пред Нова тв.

Вижте как почиват хората в някои от останалите държави по света:

В Гърция почивните дни се сливат, както в България и след това се отработват.

Отработване на почивни дни във Франция няма. Сливането им става с пускане на отпуск или с договорка между работодател и служител. Официалните почивни дни в страната са 10. 

Италианците имат право на минимум 20 дни годишен отпуск и 12-13 почивни празнични дни. В случай, че служител иска повече от един почивен ден през седмицата, той трябва да си пусне отпуск. 

САЩ е единствената държава, в която няма законово установен гарантиран отпуск. Американците могат да си пускат неограничен брой дни отпуск. 

В Китай платеният отпуск е до 15 дни, като размерът зависи от стажа на служителя. В страната обаче има няколко национални празника, на които се почива по 7 дни. Такива са Китайската нова година и Националният празник на Китай.

Японците могат да почиват 18 дни в годината, но вземането им накуп се смята за лошо възпитание. Те имат и много празници - около 18 на година.

Бразилия е рекордьор по най-дълъг отпуск в света - минимум 41 дни годишно. Само за карнавала в Рио де Женейро, бразилците почиват по една седмица.