Българският шах за трима "ThreeChess" предизвиква както любители, така и гросмайстори да докажат способностите си в 33-дневна предстартова кампания за новата версия на настолната игра.

Виртуалната платформа на българския екип е първата в света за шах за трима - игра, съществуваща от век и половина, но едва сега набираща популярност.

Чрез онлайн версията на шаха за трима ентусиастите имат възможност да си спечелят огромни отстъпки от задаващото се ново физическо издание.

“ThreeChess” е създаден от няколко любители на шахмата, които през 2010 година пускат първия в света виртуален шахмат за трима. Той е достъпен на ThreeChess.com и се отличава със силно развит изкуствен интелект.

ОТСТЪПКИ

Тематичните отстъпки, които всеки може да си спечели в идните 33 дни, се дават при четири различни условия. За отстъпка от 3% е необходима само регистрация на сайта. За 13% се изисква една завършена онлайн игра, за 23% - спечелена игра, а за 33% - победа за по-малко от 7 минути.

Отстъпките могат да бъдат използвани при поръчка на който и да е от двата варианта на настолната версия: за голямото - луксозно издание и за по-малкото - преносимо издание.

„Играта има много почитатели по света, но въпреки големите ни успехи в шаха на професионално ниво, тази негова версия все още е малко популярна в България. Вярваме, че новата версия ще събуди интерес у повече родни любители на шахмата.” – казва Станислав Попов, един от създателите на “ThreeChess”.

ИГРАТА

Шахът за трима, за разлика от традиционния шах, се играе на шестоъгълна дъска с 96 квадратчета, а освен белите и черните фигури, в битката се включват и зелени. Първи на ход са белите, после зелените, а накрая - черните фигури. Победител в играта може да бъде само един от участниците.

Целта на играта е пленяване/отстраняване на противников цар. В случай, че даден цар е в опасност, се обявява състояние „шах“, докато при „шахмат“ той е в безизходна позиция. В случай, че играч е в матова позиция, той губи реда си и ако по-някакъв начин бъде освободен преди да е загубил царя си, играта продължава. Победител е този, който пръв плени противников цар.

За пръв път за шах за трима се споменава под някаква форма в книгата “История на шаха” от Мърей. Той цитира Фон Мьолендорф, който публикува статия за играта през 1867 г. Век по-късно, през 1972 г., Робърт Зубрин създава т.нар. шах за трима и започва да го разпространява на територията на САЩ. По същото време играта започва да придобива популярност в Европа.