50 студенти от Русенския университет заедно с техни преподаватели, ученици и учители от различни училища ще участват в поход по маршрута на Червеноводската чета. Походът ще се проведе на 8 октомври като част от проекта „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета“, изпълняван от Спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“, Студентския съвет и Историческия музей и с финансиране от фондация „Русе - град на свободния дух“ и BH социален проект на „Еконт“.
В похода ще се включат 7-те екипа, участвали в конкурса за най-автентично копие на знамето на Червеноводската чета. Участниците ще направят комбинирани преходи от село Червена вода през Щръклево, Иваново, Кошов, Червен, Табачка и Широково и ще се движат по маршрута на четниците от 1875 г. Последният такъв поход е бил правен преди повече от 30 години. 
В навечерието на тазгодишната инициатива се е наложило предварително почистване на трасето от паднали дървета и клони, камъни и храсти покрай река Черни Лом. Екипите на СТПД „Академик“ са сложили и указателни табели, осигурени от Природен парк „Русенски Лом“. Те ще маркират и маршрута от центъра на Широково до обелиска на лобното място на войводата на Червеноводската чета Върбан Юрданов.