Състав на Русенския административен съд отказа да разпломбира 108-те отвора на хале номер 3 на „Монтюпе“, откъдето има данни, че се изпускат облаци миризми, които водят до лавина от сигнали за зловония. Според магистратите е възможно заводът за автомобилни части да търпи загуби от тази мярка на екоинспекцията, но тези фирмени вреди не могат да се противопоставят на правото на хората да живеят в здравословна среда и да дишат чист въздух. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.
Както е известно, след извънредни проверки Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в средата на септември запечата люковете на покрива на производственото хале, в което се лее алуминий. Причината - според екоинспекторите именно бълващите се от тези отвори миризми предизвикват масовите оплаквания за тежки зловония във въздуха. От „Монтюпе“ обаче обжалваха заповедта за затварянето на дупките, като настояха, докато тече съдебният спор, те отново да функционират, за да не губи заводът. Посочиха, че с тази мярка се уронва престижът на предприятието и се намалява ефективността и производственото му натоварване. Засега обаче не срещнаха разбиране от страна на магистратите.
Преди по-малко от седмица „Монтюпе“ се сдоби официално и с глоба от 500 000 лева, която се очаква също да бъде обжалвана. А днес от завода свикват пресконференция с цел да се защитят от необоснованите според тях обвинения и атаки.