С присъда се очертаваше да се сдобие вчера 46-годишният Милен Митев от каспичанското село Златна нива, който не оспори обвинението срещу него, че е превозвал близо 20 килограма хероин. И макар да бе на крачка от доброволно наказание, в последния момент делото срещу него бе прекратено и върнато на прокуратурата за поправка.
Мъжът стигна до съд за това, че следобеда на 13 май, когато бил подложен на митническа проверка на Дунав мост, в буса му „Фиат Дукато“ бяха открити 39 пакета хероин за почти 1.7 милиона лева. Впрочем той редовно пътувал от България за Холандия, като возел тръгнали на гурбет хора. Такъв бил и курсът на злощастния петък 13-и, когато Милен качил две жени от ямболското село Попово. Освен тях обаче натоварил в буса си и наркотика, който му бил предаден в Нови пазар. От кого - разследването все още не е разкрило. Наркотикът поставил в кухина под пътническите седалки на буса, в два специално пригодени тайника. На 16 май Милен бе вкаран за постоянно в ареста. Впрочем мъжът е осъждан неведнъж, но за далеч по-дребни престъпления - побой и шофиране пиян. Ако обаче сега бъде признат за виновен, го чакат между 10 и 15 години затвор и от 100 000 до 200 000 лева глоба.
Пред съда Милен поиска съкратен процес, като призна фактите по обвинението. С това се очакваше да получи бърза и намалена присъда. Адвокатът му обаче видя пропуски на прокуратурата - че когато той и клиентът му са се запознавали с доказателствата и книжата по делото, в тях не е била приложена автотехническата експертиза, която е описала обстоятелства около двата тайника. Така реално те не са наясно какво е заключило вещото лице, а процедурата по запознаване с обвинението не е спазена. Според прокуратурата такава нередност няма, но състав на Русенския окръжен съд посочи, че няма данни кога експертизата е приложена по делото и дали реално Милен е имал време и възможност да я прочете. Нещо повече - имало съмнения, че тя е включена в материалите на по-късен етап. Затова прекрати делото и го върна обратно на прокуратурата, за да може процедурата да се спази. След като това стане, се очаква делото да стартира повторно.