За втори път организираме „Дни на културата, изкуството и образованието Елиас Канети“, като включваме в програмата много изложби, концерти, филми и други събития, обяви вчера директорът на общинското предприятие „Русе Арт“ Мариан Савов. Началото на Дните ще бъде поставено на 7 октомври с откриването на изложбата „Дунав - вдъхновение и цвят“, която ще покаже творби на автори от България, Германия, Сърбия, Румъния, Унгария и Словакия, участвали в пленера през юни тази година. Експозицията ще бъде открита в 18 ч във фоайето на Доходното здание. 
В Дните на Канети се вписва Международният литературен фестивал, организиран от дружество „Елиас Канети“. На 10 октомври в Художествената галерия ще бъде открита изложба с литографии на Андре Масон, Пабло Пикасо, Анри Матис и Ханс Арп, а на 20 октомври ще бъде представена последната стихосбирка на рано отишлия си от живота талантлив поет Ивайло Иванов. 
От 24 до 28 октомври режисьорът Коста Биков ще представи поредица от филмова класика, пресътворила известни литературни произведения. На 7 ноември ще бъдат представени творби на автори на алтернативно кино, а на 8 и 9 ноември в Клуба на дейците на културата ще бъде прожектиран филмът за Канети „Първият прозорец“. На 14 ноември ще бъде открита поредна изложба живопис на Огнян Балканджиев, а на 21 ноември ще бъде отбелязана 60-годишнината на поетесата Иглика Пеева. 
Това е само част от афиша на Дните на Канети, който бе определен от зам.-кмета по културата Иван Григоров като „богато меню“. Спестяваме на читателите на „Утро“ останалите събития, предвидени в дните, посветени на родения в Русе нобелов лауреат, тъй като вече сме ги описвали. Това са събитията от афиша на Есенния салон на изкуствата и културата: двата спектакъла на балет „Арабеск“, националната хорова среща, фотоконкурсът „Запази духа на Русе“, концертът на Теодоси Спасов и Биг Бенд Русе, гастролът на италианските сопрани и Орлин Горанов InCanto, както и националната джаз среща. На въпрос на „Утро“ защо се дублират културните събития в двата афиша, Мариан Савов отговори, че в това няма нищо лошо или нередно, тъй като „Русе Арт“ осигурявало съпорт - финансова или логистична подкрепа на съответните изяви. Какъв по-точно е „съпортът“, остана тайна. 
А каква е връзката с Канети на концерта на Капанския фолклорен ансамбъл и руския спектакъл „Маша и мечока“, които също са включени в програмата на Дните на Канети? В отговор на този въпрос Савов лаконично отбеляза, че той самият много харесва и цени българския фолклор.