Процедурата за доставка на двигатели за българските изтребители е прекратена. Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата.

Поръчката за доставка на 10 двигателя за самолет МиГ-29 е прекратена и се минава на пряко договаряне, за да се осигурят по-благоприятни условия, става ясно от съобщение на сайта на ведомството. 

Министърът на отбраната Николай Ненчев неколкократно заяви, че тези 10 двигателя заедно с последните два ремонтирани в Полша ще ни осигурят поне летящи 6 изтребителя до края на годината.

На 4 октомври обаче е взето решение за прекратяване на обществената поръчка. От мотивите става ясно, че единственият участник, допуснат до участие в процедурата, българската фирма „Авиостарт" ЕООД, е декларирала доставка на нови двигатели, които ще бъдат произведени през 2017 г., както и ремонтирани такива отново през 2017 г.

В доклада е записано още, че при отваряне на ценовото предложение, комисията констатира, че общата предложена крайна цена е 42 721 202,5 лв. при планирани финансови средства по процедурата в размер на 36 млн. лв., пише БГНЕС.

Миналата седмица в предаването „Лице в лице” по bTV министърът беше попитан дали обществената поръчка ще се осъществи и той отново потвърди, че договорът ще бъде подписан до края на годината. „За пръв път от 25 години имаме поръчка за 10 неизползвани или ремонтирани двигатели, които ще дойдат до 2-3 години” обоснова се министърът.

Още на 2 август в авиобаза Граф Игнатиево военният министър обяви, че българските въоръжени сили имат толкова самолети, колкото са необходими. Тогава той се похвали, че ще получим последните два двигателя от Полша, а ВВС ще имат още 10 двигателя по силата на новата обществена поръчка.