Миналата година от Yahoo тайно разработили софтуер, който дава достъп на служители на американското разузнаване до имейлите на клиенти на компанията, съобщи Washington Free Beacon.

Компанията се съгласила да изпълни тайната директива на правителство, което позволи на Агенцията за национална сигурност и ФБР да сканирате стотици съобщения в Yahoo Mail, заявиха двама бивши служители на електронния гигант.

В компанията бил създаден инструмент за търсене по избор, който да бъде използван от тайните служби, за да бъдат проверявани имейли по ключови термини. Софтуерът е разработен без знанието на екипа по сигурността на компанията. За предприетите действия не знаел и главният служител по сигурността на информацията Алекс Стамос, който напуснал скоро след откриването на програмата.

Експерти в областта на наблюдението казали пред Ройтерс, че този случай е първият, при който интернет компания в САЩ се съгласява с искането на разузнавателна служба да й бъде предоставена възможност да следи всички входящи съобщения. През 2007 г. компанията загуби съдебна битка по федерална директива, според която е разрешена проверката на електронна поща без специална заповед.

Като реакция от Yahoo съобщиха, че тяхната компания спазва законовите норми и действа в съответствие със законите на САЩ.