Компанията Yahoo разкри, че при хакерска атака срещу мрежата й е била открадната лична информация на поне 500 милиона акаунта в електронната поща Yahoo Mail, както и от Flickr. Това е станало през 2014 г. Всички абонати на електронната поща Yahoo, които не са сменяли паролите си през последните две години, бяха призовани да направят това.

Предполага се, че са откраднати имена, имейл адреси, телефонни номера, рождени дати, както и тайни въпроси и отговори на потребителите.

Yahoo твърди, че хакерската схема е разкрита едва в началото на август тази година. Тогава потребител с прякор “Мир” се регистрира в известен в хакерските среди сайт на черно и се опитва да продаде лични данни и пароли на потребители регистрирани в Yahoo. От компанията смятат, че хакерът е бил спонсориран от чужда държава. Според специалистите притесненията идват в голяма степен от това, че повече от 50 процента от интернет потребителите използват една и съща парола в различните сайтове. Така при хакерска атака и достъп до данните, хакерите лесно достигнат и до банковите ни сметки и до още много лични поверителни данни.
Според представители на Yahoo хакерът не е достигнал до банкова информация.

Специалистите обаче съветват потребителите да бъдат внимателни и да не отварят непознати адреси или препратки.

През юли т.г. телекомуникационната компания Verizon съобщи, че е придобива основния интернет бизнес на Yahoo за близо 5 млрд. долара, след дълъг преговорен процес, преди който е проучено състоянието на Yahoo. Едва на 20 септември т.г. Verizon е информирана за разкритието на Yahoo за хакерската схема, пише "Файненшъл таймс". Към момента не е ясно дали Verizon ще финализира сделката.