Американският президент Барак Обама да "върви по дяволите" заради неговата критика на бруталната война, която Филипините водят срещу наркотиците, казва президентът Родриго Дутерте.

Европейският съюз, откъдето също критикуват действията на Манила, "по-добре изберете чистилището, защото адът вече се напълни", каза Дутерте.

Коментарите на филипинския президент се появиха в момент, в който неговата страна и САЩ започнаха съвместни военни учения. САЩ са на мнение, че имат „силен съюз“ с Филипините.

Войната срещу дрогата и наркотрафикантите на Дутерте доведе до хиляди убийства без присъда на замесени в престъпния бизнес, твърди Западът.

В реч пред представители на местната власт и бизнеса Дутерте каза, че е разочарован от това, че САЩ критикуват тактиката на Филипините в борбата срещу търговията с наркотиц Президентът определи Вашингтон като ненадежден съюзник.“Вместо да ни помагат, първият, който трябва да бъде критикуван, е държавният департамент, така че вие можете да вървите по дяволите, г-н Обама, да вървите по дяволите.“

По-късно филипинският президент отправи още една заплаха: „"В крайна сметка, докато съм на власт, аз мога да скъсам с Америка. Бих предпочел да отиде при Русия и Китай.'' Дутерте също така огласи, че Вашингтон е отказал да продава оръжия на Манила, но допълни, че е в състояние да купи необходимото от други държави.“Ако вие не ми продавате оръжие, аз ще отида при русия. Изпратих генерали в Русия и Русия каза: „Не се притеснявай, ще ти дадем всичко, от което имаш нужда, ще ти го дадем.“

Що се отнася до Китай, позицията на Пекин към Манила била „само ела и подпиши и всичко ще ти бъде доставено“, каза Дутерте.

По повод изказванията на филипинския президент говорителят на Белия дом Джош Ърнест коментира, че засега Вашингтон не е получил по официални канали от Манила никакви намерения за същностна промяна на двустранните отношения.

Миналата седмица филипинският президент каза, че настоящето двустранно военно учение ще бъде последното, докато той заема поста, въпреки че по-късно министърът на отбраната на Манила каза, че засега не е получена официална заповед в този смисъл.

Дутерте също каза, че ще преразгледа договорът за сътрудничество в областта на отбраната с Вашингтон, който беше сключен преди две години и предвижда разполагането на повече американски войски във Филипините. На това споразумение се гледа като на важен елемент от стремежите на САЩ да противодействат на правеното от Китай в Южно Китайско море.