Властите в САЩ разглеждат възможността за военна намеса в сирийския конфликт, пише американският в. „Вашингтон поуст”.

По информация на изданието, миналата седмица в Белия дом е имало среща с участието на представители на Държавния департамент, ЦРУ и Обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ. Присъстващите обсъдили нанасянето на въздушни удари по позиции на сирийския режим.

Предполага се, че този въпрос ще бъде обсъден и на заседанието на Съвета по национална сигурност, ръководено от президента Барак Обама. Тази среща може да се състои и до края на седмицата.

Според участник в обсъждането, сред разглежданите варианти е нанасянето на удари по пистите на сирийските ВВС с крилати ракети и други оръжия с голям обсег на действие. Имало е предложение операцията да се проведе тайно, за да се избегнат възражения на Белия дом срещу нанасяне на удари по позиции на сирийския режим без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

Освен това, според вестника, представители на ЦРУ и на Обединения комитет на началник щабовете поддържали идеята за „кинетични” действия срещу сирийското ръководство. Тези структури обаче са на мнение, че падането на Алепо може да засегне „контратерористичните цели на Америка в Сирия”, съобщава друг източник на в. „Вашингтон поуст”.

Затова е малко вероятно Обама да одобри нанасяне на въздушни удари, посочва вестникът.