Красимира Станкова е родена в Русе, където завършва Английска гимназия „Гео Милев“. Продължава образованието си в специалност Право в университета във Велико Търново и се дипломира като юрист. Впоследствие завършва двугодишна следдипломна квалификация в университета в Кеймбридж, откъдето също има диплома. От 2002 година Станкова практикува като адвокат, а във фокуса й са предимно граждански и търговски дела, които касаят спорове с монополните дружества. В продължение на години работи в София, но съвсем скоро откри кантора в Русе на ул.“Хан Аспарух“31, ет.2, където консултира хора, изпаднали в безизходица покрай спорове с монополисти. Потърпевши от некоректни търговци могат да се посъветват с нея и на телефон 0889 80 48 57.

Надписани сметки, търсене на задължения отпреди години, намеса на частни съдебни изпълнители и чукане на вратата на представители на колекторски фирми. Тези проблеми все по-често стигат до хората, макар невинаги те да са некоректни платци и да имат натрупани дългове. Обикновено проблемите имат няколко адреса - местната Топлофикация, ВиК или Енерго, фирмите за бързи кредити и мобилните оператори, които в последно време влизат в графата „монополисти“. А дори и хората реално да имат дългове, то нерядко им се търсят колосални суми, които не отговарят на действителните им задължения. Има и по-черен сценарий - процедурата, с която парите се търсят, въобще не отговаря на правилата и законовите положения. Едва ли са много хората, които знаят как да реагират и какво да направят, когато се окажат в подобна ситуация. А заради типичната българска мнителност невинаги се търси и съвет от юрист. Едно е сигурно обаче - бездействието не е полезно за сочения за длъжник и в повечето случаи може само да влоши неговото положение.
За справянето с подобни неприятни, но все по-често срещани казуси в Русе вече работи специализирана за целта кантора. Амбицията на адвокат Красимира Станкова е да провокира 
хората да търсят навреме правна помощ, за да могат да защитят правата си
А навременната намеса в подобен спор увеличава възможността изходът от него да е благополучен за обикновения потребител.
„Консултациите ни са абсолютно безплатни. Искам да почертая, че никой не ни финансира, а го правим на добра воля. Разбира се, не работим без пари, но нашите хонорари се покриват от монополистите при спечелено дело“, обяснява адвокат Станкова.
Всъщност русенската кантора далеч не е новатор в тази сфера. Станкова, заедно с още 6-7 свои колеги адвокати и юрисконсулти, от години е концентрирана в този тип дела в столицата. Кантората в София работи вече около 5 години, а за натовареността й свидетелства фактът, че само към момента юристите са се заровили в около 200 дела. И макар офисът в Русе да е съвсем нов, оплакванията към Станкова вече валят.
Дори и да стигнат до частен съдебен изпълнител - връщане назад има
казва адвокатът и посочва един от най-големите проблеми при търсенето на задължения - самото известяване на длъжника и призоваването му в съда.
Впрочем обикновено, за да се стигне до съдебно дело, фирмата, която претендира, че й се дължат пари, се обръща към съда. Оттам стартира процедура, при която се търси и соченият за длъжник. Именно по време на т.нар. заповедно производство, когато хората биват търсени да се явят по възникналия спор, те заемат изчаквателна позиция и не реагират. А всъщност при тях обикновено пристига призовка, че дължат пари и трябва да се задействат по въпроса със своя позиция в срок до 14 дни. В противен случай се приема, че те мълчаливо признават, че са длъжници и некоректни платци, а с бездействието си показват, че монополистът е прав. Затова не след дълго след тях тръгва държавен или в повечето случаи частен съдебен изпълнител, който търси дължимите суми.
„Няколко са причините, заради които хората не реагират на този етап. Случва се например те да не са били призовани адекватно и реално да не знаят, че са търсени за някакво задължение. Има ситуации, когато призовките им се разлепят по домовете, а те не знаят или не се известяват лично, за да могат да направят нещо“, обяснява Станкова. Възможен е обаче и друг сценарий - дори и да бъдат призовани по редовния начин те въобще не обръщат внимание на получения документ. Вероятно в такъв момент те подценяват сериозността на ситуацията и смятат, че ако запазят мълчание всичко ще отшуми с времето. Но това не просто че не става, но проблемът обикновено се задълбочава. И това им става ясно, когато биват потърсени от частен съдебен изпълнител, от който вече реално научават в какво положение се намират.
„Важно е хората да знаят, че дори и да стигнат до съдебен изпълнител, нищо не е изгубено и делото може да се върне отначало, например ако се докаже, че те не са били призовани по каналния ред“, обяснява адвокат Станкова. И допълва -
90% е успеваемостта ни в София, ако влезем в точния момент на делото
за да можем навреме да защитим правата на хората, а не когато е станало твърде късно. Затова самите потребители трябва да са по-активни и да търсят помощ.
Станкова разказва и за основните видове дела, които обикновено застигат хората и в които немалко потребители биха видели себе си.
„Първата група са монополните дружества, между които ТЕЦ, ВиК, Енерго. Обикновено те си търсят пари по сметки, които не са платени навреме. Често обаче всъщност става въпрос за суми, които вече са погасени по давност. Важно е хората да знаят, че в тези случаи с тези дружества давността не е 5, а 3 години. Ако обаче не реагират навреме и не възразят, то монополите ще продължат да си търсят парите и вероятно ще ги вземат, макар и неправомерно“, обяснява юристката.
Във втората група тя поставя кредитните институции, между които банките и нароилите се през последните години фирми за бързи кредити. 
„Непрекъснато хората теглят кредити и затова проблемът е все по-разпространен. Особено при банките във все по-голям проблем се превръща надвземането на лихви“, посочва Станкова, като изтъква, че в Русе има утвърдена съдебна практика при неправомерно вдигнати лихви банките да бъдат осъждани да връщат получената горница от по-високи месечни вноски. В страната, и по-специално в София, обаче положението далеч не било такова.
Колекторските фирми са пример за завръщането на мутренските времена от 90-те години
смята юристката. И обяснява, че хората често смятат, че фирмата за бързи кредити и колекторската всъщност са една и съща институция и смесват техните дейности.
„Всъщност колекторската фирма е съвсем друго звено. Това е фирма, която е купила задължението от кредитната институция, от която човек е изтеглил заем. Затова търси потребителя, за да си получи вече погасеното от колектора задължение заедно с лихвите и таксите“, обяснява Станкова.
Често и в тези случаи обаче се търсят задължения с изтекла давност и дълговете вече са отпаднали. Въпреки това колекторските фирми търсят парите и тормозят хората - звънят им по вратите и по телефона, оставят им страховити бележки и от паника хората се принуждават да изберат по-малкото зло - да върнат пари, които реално вече не дължат. Освен психически тормоз над длъжниците, не са малко и случаите на физическо насилие, затова Станкова посочва, че усеща завръщането на времената на бухалките и мутренските години. И в тези случаи обаче може да се заведе дело и то да приключи благоприятно за сочените за некоректни платци.
Практиката показва, че все по-често мобилните оператори работят с колекторските фирми. 
„Основните проблеми при мобилните оператори са, че те редовно търсят стари задължения, които вече не съществуват. Отделно не са рядкост и неточно изчислени сметки, обикновено заради неадекватно таксувани разговори. Голям е проблемът и с търсените неустойки по договори. Дотам се стига, когато например договорът на човек е изтекъл, но той не е посочил навреме, че не иска да го продължава. Тогава договорът автоматично се подновява, и то обикновено за не по-малко от 1-2 години. Ако обаче човек поиска да смени оператора си, но не знае кой е точният момент да го направи и той е минал, му се искат големи неустойки“, обяснява адвокат Станкова.
Юристката планира да проведе семинари, на които лично да разговаря с хората
„С комуникация лице в лице, когато могат да ми задават въпроси - така мисля да разясня на хората дейността на кантората и защо правната ни помощ е абсолютно безплатна за тях“, казва Станкова.
И посочва още няколко положения, с които хората трябва да са запознати. Сред тях е например това, че ако дело на длъжник, стигнало до частен съдебен изпълнител, но стояло в продължение на 2 години без движение и без по него да са извършвани някакви действия, то автоматично се прекратява. Ако обаче хората не са наясно, отсрещната страна няма интерес да го прекратява и ще продължи да си търси сумата, макар и неправомерно.
„Един от емблематичните ни успехи дойде, след като наши клиенти от София останаха недоволни от противоречивата съдебна практика на софийските съдилища. Различни съдебни състави разсъждаваха различно относно
давността на задълженията на монополистите - дали тя е 3 или 5 години
Става дума за сметките, които регулярно се плащат всеки месец, сред които към ТЕЦ, ВиК, Енерго и мобилни оператори, но не и към банки или финансови институции. Затова сезирахме омбудсмана, която се обърна към Върховния касационен съд с искане да постанови тълкувателно решение относно това какъв е срокът на давност. Така върховните съдии се произнесоха, че е 3-годишен“, разказва Станкова.
Самата юристка признава, че търси причините хората да стигат до това положение и да им се трупат дългове. Според нея основен проблем, който води до затъването в това блато, е масовото обедняване. 
„Не, че хората не искат да си плащат сметките, но нямат пари. А впоследствие ги е срам, че имат задължения. И вече като опре ножът до кокала, тръгват да търсят адвокат, който да се намеси в разрешаването на проблема им“, смята юристката. Затова и ги съветва да приемат адвокатите като лекарите - които не се търсят само в краен случай, а при възникнало оплакване.
Станкова добавя и че често адвокатите, също като монополистите, са спрягани за алчни хора, но обича да казва, че за сметка на това адвокатите не са цинични като монополистите.