Бежанските центрове в страната са препълнени. Те работят с над 7 процента над капацитета си.

Това каза пред „Фокус“ Димитър Киров, началник на дирекция „Качество на процедурата за международна закрила“ към Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 

Той допълни, че се взимат допълнителни мерки за подсигуряването на условия за настаняване, въпреки запълнените места. 

В териториалните поделения на агенцията са настанени 5568 души. Някои от помещенията са оборудвани с допълнителни легла. Освен това разполагаме и с изградено контейнерно селище с капацитет от 400 души, което при необходимост ще бъде приведено в експлоатация", обясни Димитър Киров.

По думите му, предвидено е изграждането и на второ контейнерно селище със същия капацитет, а именно – още 400 места за чужденците, търсещи закрила. 

Киров добави, че от началото на годината над 10 000 мигранти са напуснали доброволно бежанските центрове, което значително забавя процедурата за получаване на статут, но докато тя тече, чужденците имат право свободно да се придвижват у нас.

Не ни разглеждали като буферна зона

България не е разглеждана като страна - буферна зона за мигрантите, заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Цветан Цветанов..

По думите му в разговори с представители на Европейската комисия и колеги от Германия е станало ясно, че се обмисля вариант за укрепване на центровете за бежанци в Турция и в Египет

По отношение на профила на мигрантите Цветанов каза, че за разлика от преди година, когато през българската граница са преминавали основно семейства с деца, сега преобладават граждани на Афганистан, които търсят по-добър начин на живот. 

"Най-важно е да изпълним ангажимента за ограничаване на бежанския поток, който може да промени рязко средата за сигурност", подчерта Цветанов. 

Той припомни, че страната ни получава 160 млн. евро от ЕС и те са само и единствено за укрепване на външната граница на съюза. Следваща стъпка по думите му е да се усъвършенстват интелигентите системи за сигурност

На 24 септември, по време на среща на върха във Виена, българският премиер Бойко Борисов настоя за затваряне на границата на ЕС. Той постави условие в понеделник (днес) да бъде преведена сумата, която България трябва да получи за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани в строежа и охраната на границата с Турция - първо 108 млн. евро, а след седмици и още 52 млн. 
80% от средствата ще се използват за засилване на охраната на границата. 

С 15 милиона евро ще бъдат изградени три кризисни центъра от затворен тип, в случай на по-голям бежански поток. 

"Търсят се места, които са отдалечени от населените места, които имат възможност да бъдат охранявани, на които евентуално при засилен натиск могат да бъдат разположени фургони. 

2 милиона евро са за доброволно връщане на хиляда бежанци в страните, откъдето са дошли
", каза неотдавна вътрешният министър Румяна Бъчварова.