Денонощните аптеки започнаха да изчезват и в София, пише в. "24 часа". Отдавна ги няма в средните и малките градове и са единични в големите. Причината за това е чисто икономическа. Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли. В първите години аптечните вериги пускат масово денонощни вериги, като смятат, че разходите ще се покрият от икономията от охрана, но се оказало, че освен аптекари трябва да се поддържа и охрана. А изискването в Закона за лекарствените средства денонощно да има дипломиран магистър фармацевт прави този бизнес напълно нерентабилен. Една голяма верига аптеки, които са собственост на голям български производител, са затворили всички денонощни аптеки в София. Друга верига, зад която стоят руски капитали, също е затворила до една нощните си аптеки в София. Много популярна верига пък е свила със седем обектите си, които работят по цяла нощ. 

223 000 поискали помощ за топло

Над 223 335 са поискали целева помощ за отопление през зимата, пише в. "Монитор". Издадени са 166 343 заповеди за отпускане на помощта, а отказите са 26 714. Молбата се подава в дирекциите „Социално подпомагане" по постоянен адрес на лицата и семействата, като при попълването й се заявява видът на ползваното отопление. Крайният срок за подаване на молби е 31 октомври. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - 1 ноември 2016 г. до 31 март 2017 г. Месечният размер на помощта е 72,20 лева или общо за петте месеца 361 лева.

50% от диагностицираните с рак умират същата година

Около половината пациенти у нас с новооткрит рак на дебелото черво умират в рамките на същата година заради късната диагностика, пише в. "Труд". През 2013 г., откогато са последните данни от Националния раков регистър, 4264 българи са получили тази диагноза, като починалите от заболяването са 2405. По данни на регистъра ракът на дебелото черво е третото по честота онкозаболяване при мъжете и при жените у нас. Случаите се увеличават и подмладяват – много ненавършили 40 г. получават тази диагноза, заяви един от водещите онколози у нас проф. Константа Тимчева. У нас заболеваемостта е с 11% над средноевропейската. Преживяемостта пък е 5 години, което е с 11% по-ниско.