Нов вид експериментално лечение може да се окаже напълно успешно в борбата със СПИН. Тестове показаха, че вирусът в кръвта на 44-годишен британец е изчезнал. Клиничните опити са финансово подсигурени от Националната здравна служба и са резултат от работата в екип на лекари и учени от Оксфордския и Кембриджския университет, Импириъл колидж, Университетския колеж и Кралския колеж в Лондон.

Учените уточниха, че е прекалено рано да се определи дали лечението е напълно успешно, но изследванията наистина показват невероятен напредък в опитите за борба с коварната болест. Мъжът, пожелал анонимност, е първият от петдесетимата доброволци, подложили се на експерименталното лечение, предназначено да заличава вируса от всяка част на тялото, включително и латентните клетки, които досега оставаха незасегнати от терапиите.

Според Американските центрове за контрол и превенция на болестите по света има близо 37 милиона души, носители на ХИВ. Вирусът се предава предимно чрез полов акт или заразена игла и отслабва имунната система на заразения, като унищожава Т-клетките, борещи се с инфекциите и болестите.

Антиретровирусните терапии намират и потискат засегнатите активни клетки, но оставят милиони заразени латентни клетки в цялото тяло. Това означава, че съществуващите лечения могат да контролират болестта, но не и да я излекуват. Новото лечение има за цел да потисне инфекцията и да заличи засегнатите латентни клетки, като по този начин премахне и болестта от тялото на заразения.