Платформата за разпространяване на секретна информация „Уикилийкс“ ще отпразнува тази седмица своята десета годишнина на международната сцена.

Събитието ще бъде отбелязано с парти в Берлин във вторник – денят, в който през 2006 г. е регистриран домейна wikileaks.org.

В същото време специално за повода се очаква основателят на сайта Джулиан Асанж да направи изявление от балкона на еквадорското посолство в Лондон, където се укрива през последните няколко години.

Сайтът публикува първата си информация през 2007 г. и оттогава досега през него са изтекли над 10 млн. секретни документа.

Дейността на Асанж и неговите сътрудници за първи път стига до световните медии, когато публикува ръководства за дейността на охранителите от затвора в Гуантанамо. Истинският успех обаче идва през 2010 г. с разкритията за американските военни операции в Ирак и Афганистан. Сред публикуваните данни е и видео, което показва как американски хеликоптер преследва в Багдад група невъоръжени цивилни, в това число и двама журналисти.

През същата година сайтът публикува и поредица от дипломатически документи от посланици на Вашингтон по света, които нанасят нов удар върху американската администрация.

Но 2010 г. е изпълнена и с много проблеми за „Уикилийкс“. По същото време Асанж е обвинен в изнасилване, извършено в Швеция – обвинение, което и до днес е причина за неговия принудителен престой в еквадорското посолство в Лондон. Той се крие там от британските власти, които искат да го екстрадират в Швеция. Според Асанж, ако бъде предаден на Стокхолм това значително ще улесни отвеждането му в САЩ, където е търсен за дейността на сайта си.

Последното голямо разкритие на „Уикилийкс“ беше през юли тази година, когато сайтът публикува имейли и документация на Демократическата партия, според които ръководството на партията е фаворизирало предизборната кампания на Хилари Клинтън пред тази на нейния опонент Бърни Сандърс.