Шестима млади мотористи от Южна Америка вдигат адреналина до ръба в уникалния цирков номер „Глобуса на смъртта“. Това е кулминацията в новата програма на Академичен цирк „Балкански“, който в момента е разпънал шапитото си в Русе.

Трупата се нарича „Hell riders“, в превод „Ездачите от Ада“ и включва петима колумбийци – Торес, Александър, Хуан, Уилям, Джовани, и Сезар от Парагвай. Не е изненадващо, че всички те са южноамериканци, тъй като номерът от световна величина се е родил преди много години именно на този континент.

„Когато зрителите на манежа гледат „Глобуса на смъртта“, изпадат в транс, защото рискът, който се залага в този номер, граничи със самоубийството. Това е една мрежеста метална сфера, в която се въртят от 3 до 10 моториста. Световният рекорд вече е 10 мотора - предишният беше с 8 мотоциклета, който го направиха в нашия цирк“, разказва директорът на цирка Александър Балкански.

Представянето му в България обаче е било много кратко, тъй като по време на спектакъл става инцидент. „Спука се предната гума на единия от моторите, те се сблъскаха, стана голяма катастрофа и извади четири души от строя. И в продължение на 2-3 месеца се наложи да работят само четирима мотористи. От моя вече богат опит стигнах до заключението, че най-сигурният номер е между 6 и 7 мотоциклета в сфера. Повече от 7 става много опасно, много рисковано“, обясни още Балкански.

Тъй като „Глобусът на смъртта“ е един от най-желаните от публиката номера, тази година той присъства с шестимата мотористи от „Hell riders“. Момчетата разказват, че тренират по два часа на ден, а най-трудното е да се постигне максималната концентрация и синхрон. Сферата е с диаметър само 5 метра, а вътре се разминават шест мотора с голяма скорост. За щастие до момента не са имали инциденти.

Трупата има договор за още една година с цирк „Балкански“ и планира изненада за публиката. Съпругата на Джовани – украинска артистка, също тренира с мотора си в сферата и ще се присъедини към шестимата мъже в „Глобуса на смъртта“ през следващия сезон.