Още 5-ма митнически служители на КГПП „Капитан Андреево” са задържани за подкуп. С тях задържаните стават общо 9. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес специализираното звено „Антикорупция” при Софийска градска прокуратура провежда интензивни процесуално-следствени действия на ГКПП „Капитан Андреево”. Касае се за корупционни схеми, извършвани на територията на пункта и изразяващи се в искане и получаване на подкупи от длъжностни лица, за да изпълнят или не изпълнят задължения по служба”, обясни Арнаудова. И в момента се извършват претърсвания на 14 адреса в област Хасково, в 4 града , както и други градове, за които в рамките на днешния ден се събират доказателства. „Освен 4-те задържани лица от състава на Гранична полиция, които са задържани по Закона за МВР за срок от 24 часа, към този час има задържани още 5-ма митнически служители на КГПП „Капитан Андреево”, посочи тя. Арнаудова обясни, че разследването и днешната операция е стартирала в 6,30 часа сутринта и е била планирала на 2 етапа-по отношение на престъпленията от граничните полицаи и дейността на митническите инспектори. До края на планираните процесуално-следствени действия прокурорите на място са планирали задържане на повече от 14 лица.

След преценка на доказателствата в рамките на утрешния ден прокурорите ще преценят на кои лица да се повдигнат обвинения и колко от тях да бъдат задържани до 72 часа.

Използвани са специални разузнавателни средства. В рамките на днешния ден част от белязаните пари са били дадени на корумпираните служители и част от тях са били у задържаните лица. Така, че има доказано изпълнително деяние-получаване на подкуп, макар в малък размер – 15, 20 евро, които са били давани еднократно на различни служители. Банкнотите са били третирани със специално вещество, което оставя следи по ръцете и дрехите на хората и може да бъде установено с ултравиолетови лампи или химическа експертиза.

Спецзвено „Антикорупция” и в момента извършва следствени действия, подпомагано и от 45 служители на ДАНС и 50 служители на МВР. Операцията е планирана дълго време-една година.

„Не можем да посочим, че само по повод мигрантския процес е единственото действие по служба, за което са искали и получавали подкупи. Конкретните обвинения за какво конкретно са искали подкуп ще станат ясни от обвиненията на лицата през утрешния ден”, заяви Румяна Арнаудова.

Има лица, които са се укрили, но действията по издирване на домашни адреси, служебни помещения и обиски продължават. „Ако разберем доказателства за организирана престъпна група делото ще се прати на Специализирана прокуратура. Лицата, които са задържани към момента са редови митнически служители и редови граничари. Разследването продължава”, заяви още Арнаудова.