Министрите на околната среда на ЕС се договориха на извънредна среща да ускорят ратификацията на повратния Парижки договор за климатичните промени, въпреки че някои национални парламенти още не са го одобрили.

„Всички държави членки дадоха зелена светлина за бързо ратифициране на Парижкия договор. Това, което за някои изглеждаше невъзможно, сега е факт”, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.

Целта на срещата беше съгласуването на позициите на всички членки на ЕС, включително и Великобритания, за ратификация на документа до края на 2016 година.

„Победа!” написа в Туитър френският министър на околната среда Сеголен Роаял.

Опасенията, че САЩ и Китай – двата най-големи замърсителя в света, изпреварват ЕС с ратификацията на историческия договор от декември 2015 година, накараха общността на 28-те да прояви експедитивност.

Около 60 държави вече са подписали договора, който има за цел да забави повишението на температурите на планетата.

Предстои Европейският парламент да даде одобрението си преди ЕС фактически да ратифицира договора, се казва в официално изявление.

Парижкият договор изисква всички държави да изработят планове така че повишението на температурите да бъде задържано в рамките на 2 градуса по Целзий над нивата от прединдустриалната епоха и да се стремят към 1,5 градуса, по възможност.

Договорът ще влезе в сила след като бъде ратифициран от 55 държави, които са отговорни за поне 55% от общия обем на изхвърляните емисии парникови газове.