Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като български кандидат за най-високия пост в ООН злепостави България пред света, това е чуждо решение, а българското правителство го изпълни безпрекословно, но на този външен провал се забелязва и вътрешната мизерия.

Това заяви лидерът на БСП лява България Корнелия Нинова в декларация на ПГ от трибуната на НС. С това тя мотивира част от аргументите за инициирания от тях вот на недоверие към кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

Залисани, обаче, в тези проблеми забравихме да говорим за други, които са наболели за българските граждани и които са изключително важни за нас- икономика, работни места, образование, здравеопазване, бедност и доходи, коментира Нинова. На този фон на външен провал, на вътрешна мизерия, какво правите, запита тя управляващите. И ги упрекна в далавери и кражби, като даде пример, че са продавали царски имоти за 90 лв./кв. м. Нинова се спря и на друг случай -става въпрос за програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, заяви Нинова. В едната ръка държа документи от Държавната комисия за стокови борси и тържища - цени, официални и средни за България на пазарите, в другата ръка -фактури на фирми, които доставят плодове, зеленчуци и мляко на децата в училищата. Каква е разликата – ябълки на пазарите 0.98 лв./кг., в училище – 4.54 лв./кг., круши на пазарите са 3.80 лв./кг., а в училище- 6,46 лв./кг., уточни Нинова. Според нея министърът на земеделието Десислава Танева трябва да упражнява по силен контрол.

Кой разреши на тези фирми на тези цени да доставят на децата плодовете, кой си позволява да краде от закуската на децата, зададе тя серия от въпроси. Не ви стига , че съсипахте държавата, но опряхте и до детската храна, подчерта лидерът на БСП. И предложи на ГЕРБ да сменят логото на кампанията си - вместо „Работим за гражданите“, да сложат- „Крадем от гражданите и работим за себе си“.