Специално звено в МВР, което ще се сформира в близките 10 дни, ще се занимава с проектите за повишаване на сигурността по границите, финансирани с парите от Европейския съюз. 160-те милиона евро, които Брюксел спешно отпусна, трябва да се усвоят до 1 година.

Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред БНТ. И в момента службите ни работят на практика в повишена готовност да реагират на евентуален мигрантски поток, подчерта тя и добави, че „българските служби за сигурност не допуснаха създаването на трасе за нелегална миграция на наша територия и това е голям успех”.

„Нямаме друг избор, трябва да се справим с това, защото тези средства, които благодарение на усилията на премиера, успяхме да получим в невероятно кратки за европейската практика срокове, ни дават шанс да имаме силна гранична полиция и да имаме необходимата техника. Дава ни възможност да изградим видео наблюдение, което е и модерният начин да следим всичко, което се случва по границата и да можем по-адекватно да действаме. Така че това е приоритетна задача за цялото министерство”, подчерта Бъчварова.