Русия и още три държави от Съвета за сигурност на ООН са повдигнали въпроси относно номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията, което на практика ще блокира излушването й, съобщи АФП, цитирана от ОFFNews.

Москва е поискала обяснение за кандидатурата на вицепрезидента на ЕК и за това, че тя е "единствената кандидатура на България" за генерален секретар на ООН. Другите държави, които са поискали изясняване наноминацията са Ангола, Уругвай и Малайзия.

Така Георгиева все още не може да бъде изслушана от ООН като кандидат за поста "генерален секретар" и името ѝ не присъства в официалния списък на кандидатите. Евентуалното изслушване на Георгиева пред Съвета за сигурност на световната организация трябваше да е на 5 октомври.

Русия няма нищо общо с решението на българското правителство да смени официалния си кандидат за генерален секретар на ООН от Ирина Бокова на Кристалина Георгиева, заяви в четвъртък говорителят на Mинистерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

За нас това решение на България няма никакво значение. Това е решение на българското правителство. Искаме да вярваме, че това е суверенно решение. Дали е тaкова или не, моля, попитайте българските управляващи, каза тя на редовния си брифинг. 

На уточняващият въпрос на БНР как Русия би гласувала, Захарова каза многозначително, че времето ще покаже.