Главният съветник на турския президент Реджеп Ердоган – Игит Булут, заяви, че Турция трябва да обмисли възможността да купи германската „Дойче банк“. Това може да стане чрез създаване на нов фонд или чрез обединение на група държавни банки. В съобщение в Туитър, цитирано от „Блумбърг“, Булут посочи, че най-големият германски кредитор, който в момента се бори с ниските цени на акциите си, трябва да бъде превърнат в турска банка.

Акциите на „Дойче банк“, която е и най-голямата европейска инвестиционна банка, спаднаха с повече от 50% през последната година заради притеснения от отслабените й финансови позиции и глоби, наложени от САЩ във връзка с ипотечни ценни книжа. В същото време коментарите на Булут идват, след като по-рано тази седмица „Мудис“ намали кредитния рейтинг на Турция до „боклук“, посочвайки като причина за това забавения икономически растеж и влошаването на кредитните основи.

„От месеци в телевизионни програми аз призовавам турския частен и публичен капитал: Някои много добри компании в ЕС ще имат затруднения и ние трябва да сме готови да купим контролен дял от тях“, написа в Туитър съветникът на президента. „Няма ли да сте щастливи, ако най-голямата германска банка стане турска банка!!“, посочи още той.

Предложението обаче може да предизвика политическа опозиция в Германия, където „Дойче банк“, макар и в трудно положение, се вижда като национален шампион и играе съществена роля в германската икономика.

В същото време турската финансова индустрия, на която се гледа като на източник на стабилност за 700-милиардната икономика на страната, през последните няколко години страда от липса на пазарно доверие.

В интервю за „Блумбърг“ турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че правителството подготвя създаването на фонд, с който да финансира инвестиции в инфраструктурни проекти, да стабилизира пазарите и да поддържа растежа. Този фонд би могъл да е в размер на 200 млрд. долара, каза през август министърът по морските въпроси Ахмет Арслан.

В изказване за „Блумбърг“ кредитният стратег на холдинговата компания „Номура“ Тимъти Аш изрази съмнение в готовността на турските банки да се обърнат към „Дойче банк“.

„Не съм сигурен дали турските държавни банки биха искали на този етап да бъдат обременени с търговския баланс на „Дойче банк“. Най-вероятно те имат достатъчно свои проблеми и предизвикателства в контекста на забавянето на растежа в страната“, каза той. По думите му малко вероятна е и възможността за поемане на банката чрез новия фонд, тъй като проекта за него все още се разработва.