Няма повишение на заболелите от рак на гърдата жени, гласи статистиката на Комплексния онкологичен център от последните години. През 2015-а новооткритите случаи в областите Русе, Разград и Силистра са 250, а през последните 10 години броят им варира от 220 до 280, съобщи управителят на здравното заведение д-р Камен Кожухаров в навечерието на кампанията „Октомври-световен месец за борба с рака на гърдата“. 
Последните данни в Националния раков регистър сочат, че през 2009 година с новопоставени диагнози рак на гърдата в цялата страна са около 3000 жени, което е 25% от всички онкологични заболели в страната, разшири картината най-новото попълнение в отделението по лъчетерапия - проф.Лена Маринова от София.
Единственият метод за борба с рака на гърдата е ранното му откриване, което се осъществява чрез профилактични прегледи. Затова октомври има за задача да обърне внимание, че профилактиката за рак на гърдата спасява живот, защото той е лечим при откриване в ранен стадий. Всяка жена трябва поне веднъж годишно да минава профилактичен преглед при хирург, а не да се опитват сами да установяват дали всичко е наред, посочи д-р Кожухаров.
Ракът на гърдата основно засяга жени от третата възраст и за тях здравната каса отпуска средства за мамографии, които се правят от онкохирурзи с направления от джипита и специалисти. Младите дами обаче не са застраховани, затова и те трябва да минават на профилактика при хирурзи. 
Болестта се среща и при мъже, но в много редки случаи и според статистиката заболяването се движи от 1 на сто до 1 на хиляда, обясни д-р Кожухаров и уточни, че в неговата практика е лекувал четирима представители на силния пол с рак на гърдата. При тях характерното е, че болестта е по-агресивна, развива се по-бързо и се открива в трети или четвърти стадий поради малкия паренхим на мъжката жлеза, допълни проф.Маринова.