Кандидатът на Демократическата партия за президент Хилари Клинтън поведе в първото мащабно социологическо проучване след дебата й с опонента от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Ако досега двамата бяха относително близко в допитванията, то според анкета на Си Ен Ен Клинтън е повела с 62% за сметка на Тръмп, който получава подкрепа от 27%. Проучването на телевизията е показало също, че сред зрителите на дебата с малка преднина преобладават демократите, което до известна степен определя и преимуществото на Клинтън.

Вчерашният дебат беше първият директен сблъсък между двамата кандидати и според мнозина анализатори е повратен момент в президентската кампания.

Двамата размениха остри реплики по въпроси като правата на жените, глобалното затопляне, имейлите на Хилари Клинтън от времето й на държавен секретар, както и отказа на Тръмп да публикува данъчните си декларации.

„Трябва да се запитате защо той не разкрива данъчните си декларации? Смятам, че има няколко причини за това. Първо, може би той не е толкова богат, колкото твърди. Второ, може би не е такъв благодетел, какъвто твърди, че е. Трето, ние не знаем за всички негови бизнес сделки, но знаем чрез доклади за разследвания, че той дължи близо 650 млн. долара на Уолстрийт и на чужди банки“, заяви Клинтън.

От своя страна Тръмп каза, че е готов да публикува данъчната си декларация, когато тя публикува 30 000 имейли, изтрити от частния й сървър, който е бил използван за държавна кореспонденция по времето й на държавен секретар.

Клинтън нападна Тръмп и заради твърдението му в социалните мрежи, че глобалното затопляне не е реално, а е дело на Китай, опитвайки се да навреди на американската икономика. На дебата обаче републиканецът категорично отрече да е казвал подобно нещо.

Двамата кандидати за президент се изправят един срещу друг в ключов момент от надпреварата, оставайки едва 43 дни до датата на изборите на 8 ноември.

Досега съревнованието между тях беше изключително оспорвано. В друго социологическо проучване на Си Ен Ен от понеделник, проведено преди дебата, Клинтън и Тръмп имат почти равни резултати – 42% към 41% в щата Колорадо. В друг решаващ щат – Пенсилвания, резултатите са 45% към 44% в полза на Клинтън.

Според националното допитване на Си Ен Ен Клинтън води с 44% пред Тръмп с 42%.