Великобритания ще пострада от „икономически шок“, ако ЕС откаже да подпише с Лондон споразумение за свободна търговия след Brexit. Предупреждението е отправено от държавния министър на търговията и инвестициите лорд Марк Прайс, съобщи в. „Дейли Телеграф“. По думите на министъра правителството трябва да "осигури"такова развитие на нещата, че британските и европейските предприятия да не се окажат пред скала, създадена от пропаст в търговските отношения между Острова и общността.

Оценката на Прайс е направена в момент, когато министърът на външните работи Борис Джонсън

продължава да оказва натиск върху премиера Тереза Мей и я подтиква да не позволи преговорите между Брюксел и Лондон за Brexit да се проточат. Той каза, че правителството трябва да задейства член 50, за да бъде сложено начало на официалния процес по напускането на ЕС. Джонсън също обвини британските компании, че трябва да престанат да използват имиграцията „като наркотик“ в момент, в който Великобритания се подготвя да напусне ЕС.

Думите на лорд Прайс контрастират с тези на други министри от кабинета, според които Великобритания може да скъса всички свои връзки с ЕС и въпреки това да продължи да процъфтява. Дейвид Дейвис, министър по Brexit, и Лиам Фокс, шефът на лорд Прайс в министерство на търговията, преди това са казвали, че Великобритания може да напусне ЕС и без да бъде сключвана сделка за свободна търговия с Брюксел.

Премиерът Мей предупреди министрите от кабинета си да не разкриват никаква информация за британските планове преди започването на преговорите за Brexit. Тя нееднократно е заявявала, че не иска „да постави британските карти на масата“, преди процесът даже да е стартирал.

В предаване на Би Би Си Джонсън каза, че би искал преговорите за излизането от ЕС да бъдат приключени преди май 2019 г., за когато са насрочени следващите избори за Европарламента. Според британския дипломат №1 хората щели да се чудят „дали ние искаме да изпратим нова партида британски евродепутатити в институция, която ние, така или иначе, ще напускаме“. Освен това Джонсън критикува британския бизнес за това, че поради неограничената имиграция от Европа през последните 25 г. компаниите се били пристрастили към евтина работна ръка, идваща отвън. Според него бизнесът и промишлеността на Острова ползвали имиграцията като своеобразен наркотик, без да инвестират достатъчно в уменията и обучението на млади хора от Великобритания.