50-годишният грък Аристидис Топузис да бъде екстрадиран в Сърбия, където го чака дело. Докато се финализира процедурата по предаването му на властите там обаче, мъжът да бъде задържан временно за срок до 40 дни, поиска Русенската окръжна прокуратура.
Гъркът, който от години живее и работи в Германия, е хванат в началото на август на влизане в България през Дунав мост. Веднага обаче лъснало, че той е издирван, макар и заради отлежало престъпление - през 2007 година е засечен с газов пистолет в Сърбия. Въпреки че в повечето европейски държави, включително и в България, това да не е престъпно, в сръбските ширини тази свобода е ограничена, а притежанието на такъв вид оръжие - подсъдно.
Защитата на Топузис представи солидно количество доказателства, че гъркът е в много тежко здравословно състояние - има проблеми със сърцето и бъбреците, много високо кръвно, а през нощта не може да диша, освен ако не е със специална маска, която работела на електричество. Не можел обаче да я ползва в ареста, тъй като нямало ток. Всичко това бе подкрепено от думите на съпругата му - 35-годишната туркиня Айджелил. Отделно адвокатът на Топузис подчерта, че в Германия също е имало идентично дело срещу мъжа, но той не е бил екстрадиран в Сърбия, а е оставен на свобода. А дали ще има дело там, било съмнително, тъй като давността на престъплението вече била изтекла. Посочено бе и че гъркът и цялото му семейство са се преместили в България заради делото, което тече и искат да го приключат възможно най-скоро. Стоели тук дори с риск - преди 2 седмици Топузис трябвало да постъпи в болница в Германия, но не го направил, а децата му трябвало да тръгнат на училище, но това не станало заради съдебните му неволи. Защитата му изтъкна и че след залавянето му през август Топузис е бил пуснат под парична гаранция от 5000 лева и това продължава да е адекватна мярка.
Съдът обаче прецени, че правилно прокуратурата иска мъжът да бъде задържан и го вкара в ареста за срок до 40 дни. От обвинението пък бяха категорични, че ще се задействат светкавично и в най-кратки срокове той ще бъде екстрадиран в Сърбия. Мярката може да се обжалва.