Информационна кампания за различните средства против нежелана бременност и тяхното използване организира АГ комплексът в консултативния кабинет на Гинекология на първия етаж в сградата на 26 септември, когато се чества Световният ден на контрацепцията. Безплатните консултации ще се правят от специалисти от 11 до 19 часа.
Регионалната здравна инспекция също се включва в кампанията за по-добра информираност на младите хора за репродуктивното здраве и предпазването от нежелана бременност. Служители от инспекцията ще проведат лекции и беседи с учениците в русенските училища и ще отговарят на поставените им въпроси. 
През последните години съотношението раждания-аборти в Русе се е подобрило. През миналата година са се родили 1603 бебета, а абортите са 133 и са извършени предимно на момичета на възраст от 15 до 19 години. Направена анкета с представители на нежния пол в репродуктивна възраст в Русе е установила, че половината от тях не използват надежден и съвременен метод за предпазване от нежелана бременност и се стига до паническо търсене на помощ от гинеколози.