Опитите на един от разтърсените от африканската чума по свинете комплекси в областта - този в Голямо Враново, да спаси повече от половината отглеждани прасета - около 18 000, които не показваха признаци на зараза, са напълно отхвърлени и унищожаването на животни там продължава. Това стана ясно на вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия.
Вече са умъртвени 20 314 прасета, остават още 9700, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Според неговите прогнози до седмица там процесът ще приключи.
Поредното повдигане на въпроса защо се избиват здрави прасета бе определено от зам.областния управител Свилен Иванов като провокация.
Този въпрос не подлежи на дискусия. Има европейски директиви по въпроса и щом е констатирана дори една положителна проба, всички животни трябва да бъдат ликвидирани. Не може да се правят експерименти с хиляди прасета, за да се види как върви заразата, а трябва да се води решителна битка с ограничаване на болестта, за да може по-бързо да се възстанови дейността, заяви Свилен Иванов.
В останалите три засегнати от чумата свинекомплекси в Николово, Бръшлен и Караманово не само са загробени всички животни, а и почистването и измиването на клетките за отглеждане на животни е приключило. Очаква се скоро да бъде направена окончателната дезинфекция, която е важна крачка за рестартиране на производството.
В областта не са констатирани нови огнища или случай на заболяването, а в общините Борово, Бяла, Две могили и Сливо поле вече се изплащат обезщетенията на хората, които доброволно заклаха прасетата в дворовете си и дезинфекцираха използваните за отглеждането им помещения. До края на седмицата плащанията ще започнат и в останалите 4 общини в областта.
В края на септември и началото на октомври предстои проверка от представители на Европейската комисия, които ще инспектират ефективността на мерките, предприети от българската държава в борбата със заболяването. Тези заключения ще имат най-голяма тежест за разрешението комплексите отново да заработят.
Идната седмица парламентът ще реши дали ловът на диви прасета с кучета ще бъде разрешен, посочи Свилен Иванов. Предложението на правителството предвижда аграрният министър да може да разреши излетите до март догодина. То е направено след срещата на представители на 38 ловни дружинки със зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, на която ловците заявиха, че ако до 12 септември този вид лов не бъде позволен, три дни по-късно в Русе ще се организира национален протест.
За да бъде разрешен ловът, трябва да се изчака проверката на Европейската комисия в края на месеца и затова апелирам към ловците за търпение дотогава, каза Свилен Иванов.