Нека потребителите на топлинна енергия бъдат спокойни, че топлинният сезон ще започне при тези цени, при които завърши миналата година. Няма да има повишение на цената на топлинната енергия. Това увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Относно цената на природния газ, която трябва да бъде решена в края на месеца ще има ли леко увеличение, Иванов заяви- „ще дадем леко увеличение, което ще бъде по-малко от това, което поиска „Булгартрансгаз”. Анализите ни показват, че поисканото първоначално увеличение с 3,4% „Булгартрансгаз” е по-високо от това, което трябва да получат. След това намалиха на 3,27, но считам, че ще бъде по-малко”. Той посочи, че увеличението ще бъде в размер, който по никакъв начин няма да наруши интересите на българската индустрия и потребители. „От друга страна, увеличението е наистина малко, поради което, въобще не се поставя въпрос за смяна на цената на топлинната и електрическата енергия, произведена по високо ефективен начин. Нека потребителите на топлинна енергия бъдат спокойни, че топлинният сезон ще започне при тези цени, при които завърши миналата година. Няма да има повишение на цената на топлинната енергия”, категоричен бе председателят на КЕВР.

Иван Иванов коментира и ситуацията около АЕЦ „Белене” и това какво трябва да бъде направено с оборудването като отбеляза, че взетото вчера решение от страна на правителството е най-правилното, за да може максимално бързо да се разплатим с руската страна, за да престане начисляването на тази много голяма лихва. „Какво ще се направи след това е въпрос, който зависи от това дали ще се намери инвеститор, който да строи такава централа на територията на страната или ще се окаже по-изгодно, със съдействието на руската страна оборудването да бъде предоставено за централа, която трябва да бъде строена в трета страна”, заяви Иванов.

Той обясни, че не може да каже какъв да е проектът, но не трябва да има държавни гаранции, да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, да не бъде миксирана цената на новата мощност с АЕЦ „Козлодуй”. „Нека този, който репи да реализира проектът да си направи изчисленията дали ще може да реализира цената. Вътрешният пазар не показва никакви признаци за повишаване на потреблението на електроенергията. През изминалите 8 месеца и половина потреблението на електроенергия намаля с 2 %, производството с 12% и износът с 45%. Дори международните енергийни експерти не предвиждат увеличение на потреблението”, заяви председателят на регулатора.

Иванов подчерта, че заемите на НЕК и лихвите по тях няма да повлияят на цената на тока.

Запитан дали е вариант отпадането на мораториума за строителство, по искане на БСП, Иванов заяви, че трябва да се представят финансово-икономическите анализи и те ще покажат, че този вариант е необходимо да бъде доказан. „Ако не е доказан, непрекъснатите разговори за бързо започване на строителството са просто едни необосновани твърдения. Ние се опарихме доста в енергетиката с мегапроекти, които след това лягат върху плещите на българските потребители. Това нещо трябва да спре, защото трябва да се вземе поука”, убеден е Иванов.