Символичността на ден без сражения ни подсеща, че конфликтите могат и трябва да завършат. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в годишното си послание по повод Международния ден на мира – 21 септември.

Всяка година на Международния ден на мира ООН призовава воюващите страни по целия свят да свалят оръжие и да спазят 24-часово примирие. Символичността на ден без сражения напомня, че конфликтите могат и трябва да бъдат прекратени, посочва генералният секретар в своя призив.

Всяка година отбелязването на деня се провежда под различна тема. Тази година тя е посветена на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, които Бан Ки Мун определи като градивните частици на мира. По думите му войните често започват заради контрол върху ограничени ресурси, а Дневният ред за устойчиво развитие до 2030 г. е основата за избягването на подобни конфликти.

Генералният секретар посочи също, че с приемането на 17-те цели 193-те членки на ООН са отправили ясно послание – устойчивото развитие е от съществено значение за дълготрайния мир, като и двете неща зависят от уважението и спазването на човешките права.

Всички ние можем да сме защитници на устойчивото развитие и да разпространяваме Дневния ред до 2030 г. Всички ние също така можем да държим отговорни нашите правителства за спазването на ангажиментите им към бъдещето, допълни още той.