В последните дни руски хакери разкриха официални документи на Международната анти-допингова асоциация (WADA), които свидетелстват, че редица световни топ атлети са получили право да използват забранени медикаменти. Сред най-известните имена фигурират и тези на няколко топ тенисисти, а в това число е и бившият №1 Рафаел Надал.

Испанецът е получил специално разрешение да взима бетаметазон (кортикостероид) през 2009-а след US Open.

През 2012-а пък е използвал кортикотрофин докато се е възстановявал от травма в коляното. Тогава това е било позволено, тъй като не участва по състезания.

Лично Рафаел Надал призна за автентичността на документите, но подчерта че всичко това се е случило с пълното знание на анти-допинговата служба.

"Ежедневно, ден след ден, има нови забранени субстанции. Но щом поискаш разрешение за дадена такава, това престава да бъде нелегално. Не съм взимал нищо, което да подобри представянето ми. Просто докторите ми казаха да взема нещо, което да помогне за възстановяването на коляното ми," обясни Надал пред вестник "Ас".

Преди време Надал поиска всички негови допинг проби да станат публични и заплаши бивша френска министърка, която намекна, че заради Надал редица организации са си "затваряли очите".

"Това е лична информация, която не е необходимо да бъде лична. Няма нужда хакерите да я разпространяват. Ще бъде по-добре за всички. Нека всеки път, когато има допинг тест, резултатите да бъдат оповестявани. Така ще се сложи край на всички дискусии," пожела отново Надал.