Мнозина от нас приключиха с отпуските и някои сигурно вече усещат първите симптоми на депресия след лятото.

Когато отпуската приключи, а топлите месеци неусетно се изнизват, нерядко ние изпадаме в сантиментално настроение и ни обхваща така наречената депресия след лятото. Няма нищо изненадващо в това състояние, тъй като само до преди дни сме се излежавали по плажовете, забавлявали сме се с приятели, хапвали сме сред природата, децата са играли на воля и сме се прибирали късно вечерта. През есента тези приятни преживявания биват измествани от по-суровата реалност - започва подготовка за студения сезон, големи семейни харчове покрай учениците, завършване на текущи ремонти и запасяването със зимнина. Всичко това изисква ангажимент и усилие, а финансовите въпроси съвсем не са за подценяване.

Ние усещаме, че красивите емоции от лятото вече ни липсват и сме почти в паника: как ще се справим до следващото море? Слънчевите лъчи стават по-оскъдни, с което намалява и естественият ни прием на витамин Д, а това винаги се отразява на жизнеността ни.

Определяната от специалистите като депресия след лятото не е страшна диагноза, нито е повод да смятаме, че ще нанесе трайни увреждания на психиката ни. Въпреки това е важно да й обърнем внимание, защото понякога невинното отчаяние води до по-сериозни последици. Освен това, от нас се очаква да се справяме с всички отговорности на работното място и в семейството, което означава, че не можем да си позволим да пребиваваме дълго в изолация или с изписана тъга на лицето. Това ще ни изтощи и физически, което ще ни попречи да сме в добра форма. Не забравяйте, че душевните терзания се отразяват и на имунитета, а не искаме на прага на зимата да се сблъскваме с вирусни заболявания, нали?

Вземете се в ръце. Ето как да го направите:

Отделяйте време за спорт, колкото и невъзможно да ви се струва, или пък да нямате желание. Продължете с разходките, не се затваряйте у дома с чипс пред телевизора.

Поддържайте фигурата си и не се нахвърляйте на храната като заместител.

Създайте си дневни ритуали, които ви доставят удоволствие. Те може да са съвсем простички, но е важно вие да ги очаквате с нетърпение. Може да рисувате, да четете вицове, да общувате покрай хобито си, да усвоите нови знания и умения.

Пригответе романтична вечеря на половинката. Лятото сте прекарали повече навън и все сте отлагали онова завъртяно и вкусно ястие, което искате да сготвите.

Обърнете повече внимание на децата, измислете игри, в които да се включите и вие.

Качествената и балансирана храна също дава своето отражение върху бързото справяне с застигналата ви депресия след лятото.