Ако ние не платим, то това означава, че подлагаме на риск цялата енергийна система и енергийна сигурност на страната.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънредното съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и по бюджет и финанси по повод законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Национална електрическа компания" ЕАД, внесен от Министерски съвет на 20 септември 2016 г., предаде БГНЕС.

Настоящият законопроект е свързан с важна тема за българския енергиен сектор в резултат на решението на международния арбитраж в Женева по повод АЕЦ ”Белене”. Предвижда се сключване на споразумение между Министерството на енергетиката и НЕК- така ще бъдат уредени всички взаимоотношения, посочи министърът. „Атомстройекспорт” имаше 7 иска към нас, международният арбитраж уважи 3 от тях, 4 бяха отхвърлени, каза тя. Става дума за заплащане на оборудване с дълъг цикъл на производство. За втория реактор руската страна твърди,че е произведен на 90% и нашата страна е изявила желание за проверка на този факт. Едва когато се уверим, ще бъде извършено финално плащане във връзка с този проект, подчерта Теменужка Петкова.

Страната ни бе осъдена от Международния арбитражен съд НЕК да плати на руската „Атомстройекспорт“ 670 милиона евро за поръчаното оборудване на АЕЦ „Белене“, като към сумата, ако не се плати, всеки ден се начислява лихва от 167 хиляди евро. Петкова обяви, че до края на годината ще бъдат изплатени 400 милиона евро от тях от деня на решението. Според нея политиците трябва да излязат с общо, консенсусно решение по въпроса.

Плащайки на „Атомстройекспорт”, ние на практика ще придобием тези активи, имаме добра подготвена площадка и следващата стъпка ще е да вземем решение какво ще се случи оттук нататък, продължи Петкова. Но дотогава трябва да изпълним нашето задължение към международния арбитраж.

Фискалният резерв ще се намали с плащането, но после пак ще се възстанови, уточни зам.-министърът на финансите Маринела Петрова.

Дебатите по законопроекта започнаха.