Министерски съвет ще реши до дни как да осигури 800 млн. лева, за да плати България реакторите за АЕЦ "Белене", заяви председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев пред БНТ.

Той уточни, че не е задължително парите да дойдат от държавния бюджет или от резерва. Може да бъде изтеглен държавно гарантиран заем.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че предложението на правителството за "Белене" ще бъде внесено за одобрение до края на годината.

"Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги в НС, ще предложим да се вземе решение да платим около 800 млн. лв. Веднага след това руската страна ще бъде поканена, за да бъде обсъдено спирането на лихвите и в добронамерен тон да се потърси изход, така че тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив", обясни Борисов.

През юни България бе осъдена от Международния арбитраж да плати 620 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт" като компенсация за спрения проект "Белене". Само лихвите възлизат на 167 хил. евро на ден.