От Министерство на финансите представиха механизъм за създаване на хранителна банка, уреждане на отношенията между отделните партньори и освобождаване от ДДС на дарените храни. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща с представители на земеделски организации, МЗХ и националния омбудсман по темата за освобождаване на даренията от храни от ДДС, предаде репортер на БГНЕС.

Мая Манолова благодари на Горанов, защото промените е нямало да станат без него. “Промени в данъчните закони, когато се освобождава от ДДС, са невъзможни без Горанов”, каза тя. Това е кауза, за която се говори, но трябваше да се промени мисленето и да се потърсят аргументи. Благодари и на народните представители, които са я гласували. Манолова заяви също, че по тази данъчна промяна са работили заедно с министъра на земеделието Десислава Танева и различните браншови организации в хранителната промишленост, както и БЧК. Манолова заяви също, че през изминалите седмици са разработили текстове, които да рамкират промените и да изключат злоупотребите. Сега тези промени трябва да бъдат приети в окончателния им вид.

Още през следващите седмици ще се организира обществена трапезария, обясни Манолова. Това е било договорено с представител на БПЦ. Храните ще идват от ресторантите, където остава храна. За дарените храни от ресторанти и топли маси в големите вериги магазини, няма да ползват данъчни облекчения.

Тя посочи, че с БПЦ ще използват този тип храни първоначално пилотно в няколко общини, където ще се създаде организация и тази храна ще се носи в най-близкото социално заведение. Миналата седмица при обиколка в интернати за деца, лишени от свобода, е станало ясно, че има спор по колко филии хляб да ядат децата. Според Манолова тези деца се хранят предимно с постни храни, а не месо и млечни продукти, както изисква възрастта им. Затова сега се обсъжда да се взема храна от топлите витрини в магазините. "Не може при толкова гладни хора да се изхвърлят храни", коментира тя.

Независимо от досега действащия режим, който е утежнявал желанието да се дарява, министър Танева заяви, че браншът е дарявал храни при нужда.

Горанов пък обясни, че между 7 и 8 млн. лв. ще бъде загубата за фиска от оборота на храните, които се търгуват, но според неговата преценка, това е допустимо за бюджета. Той увери и че ще се запази качеството на храните и всички контролни дейности на Агенцията на храните ще работят с хранителните банки и така ще се гарантира, че храните са годни за консумация.

Той обясни и каква е самата процедура за даряване на храните. Първо от Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните ще изготвят списък, който ще определи кои храни могат да се даряват и в какъв срок преди да е изтекъл срокът на годност. Предвиден е бил 30 -дневен срок, но той е отпаднал.

От социалното министерство ще съставят пък следващ списък с тези, които могат да получават храната - бенефициенти и социални заведения. Контролът се гарантира от това, че няма произволен брой субекти, които могат да получават дарението. Хранителната банка ще гарантира, че се дава качествена храна и не се връща обратно в хранителната мрежа.