Днес тържествено ще бъде осветена най-новата църква в Русенско - черквата в Басарбовския скален манастир, която носи името „Свето Преображение Господне“. 
В сегашните времена, когато българската свяст все по-често се нуждае от духовна опора и припомняне на стойностите и добродетелите, в единствения действащ в България скален манастир миряните ще могат не само да затихнат в стаена почуда пред монашеските килии, приютили в Средновековието аскетите, пренасящи християнството и българщината, но и да запалят свещица в храма в манастирския двор. 
Идеята за цялостната реконструкция и адаптация на скалния манастир „Св.Димитър Басарбовски“ се е зародила през есента на 2003 година, разказва архитект Цвети Русинов, който тогава намира утеха и просветление за душата си, преживяваща лична трагедия, именно в мъдрата тишина на светата обител. Разговорите на архитекта с игумена на манастира архимандрит Емилиян постепенно придобиват конкретни измерения. 
Така постепенно се ражда проектът
разработен от архитектурното студио „Норд план“, включващ реставрация и реконструкция на съществуващите тогава скална църква с две килии, килиите на някогашния игумен отец Хрисант и битова сграда със стая, чардак и приемна, направени след възстановяването на манастира през 1937 г. Освен това новият план предвижда изграждането на нова църква, камбанария, две нови битови сгради и цялостно благоустрояване на двора на обителта. 
Архитектурната разработка преминава през всички задължителни инстанции, получава и задължителното одобрение от Националния институт за паметниците на културата - това е нужно, тъй като през 1973 г. уникалният скален манастир е обявен за паметник на културата. 
Първата копка на градежа на новата църква е направена на 24 септември 2004 година от тогавашния Русенски митрополит, а днес български партиарх, Неофит. 
Същинските строителни работи започват през 2007 година
Цялостната работа по изграждането и на църквата, и на другите постройки и дейности по облагородяването на манастирския комплекс, поглъщат общо 1 350 000 лева от дарения. От тях само 300 000 лева са в пари, като тук се включват и 70-те хиляди лева, отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията. Останалите средства са дадени под формата на материали, труд, обзавеждане и други дейности.  
Строителството на другите обекти е довършено през 2009 г., остава незавършен градежът на храма. За него се използват и пари по един трансграничен проект, който обаче по ред причини е прекъснат от румънската страна, а това изправя русенци в незавидната ситуация да дължат връщане на средствата от проекта, които вече са изразходвани за строежа. В този изнервящ момент се отзовава правителството - Министерският съвет гласува и отпуска 170 000 лева, с които се погасява дългът по прекъснатия проект. А съвсем неотдавна кабинетът на премиера Бойко Борисов, гласува ново решение, с което 
Министерски съвет отпусна нови 150 хиляди лева за окончателното довършване на градежа 
на храма „Свето Преображение Господне“. 
В момента русенският зограф Огнян Денев работи по изписването на вътрешността на църквата. Подът е изработен от шест цвята карарски мрамор, който е поставен от италиански майстори благодарение на сегашния Русенски митрополит Наум, обясни арх.Русинов. Църквата е построена от майстор Кольо Добруджанеца, покривите са направени от кацеловския майстор Красимир Генов, каменоделецът е друг талантлив русенец - Стефан Мръзеков от Червена вода. Великолепни резбовани столове очакват миряните, те са изработени от тутраканския майстор Тодор Тодоров. А за царските икони парите са били събрани на рожден ден на Цвети Русинов, като той и съпругата му са добавили още, за да се допълни нужната за иконите сума от 6000 лева. Друго красиво дарение ще радва християните вътре в храма - това е подаръкът на румънския епископ Варсануфий. Прекрасният иконостас е изработен от черешово дърво и е дело на монасите в манастира „Козия“, който е побратимен с Басарбовската света обител. 

ДАРИТЕЛИТЕ

Семейство Цвети и Пепка Русинови дарява камбанарията в памет на загиналата си дъщеря Елица.
Стефан Каролев дарява градежа на църквата. 
Богомил Димитров дарява изграждането на битова сграда. 
Пламен Пенев, Симеон Рангелов, Станко Станков, Атанас Калинов, румънският епископ Варсануфий, Галина Филипова, Георги Денчев, Райчо Райчев, Алекси Попов, Явор Блъсков, адмирал Минко Кавалджиев, Теодорин Патриков, Борис Атанасов, Петър Даскалов и Недялко Славов, Георги Генов, Пламен Симидчиев, Иван Манев, Роберт Радославов, Трайко Трайков и Йохан Бреме, Петър Ангелов и Добри Батанов, Пламен Цветков, Ростислав Златарски, Бедо Доганян, Ваньо Танов, Джелял Агуш, Магдалена Стоянова, Весела Акабалиева, Кольо Пазарджиев, Светослав Иванов, Валентин Вълчев, Валери Иванов, Бойко Шойлеков, Светла Георгиева, Величка Цонева, Ангел Младенов, Людмил Павлов, Лайънс клуб Русе, Венета Табияшка, Мариана Маринова, Георги Чонов, Румен Върбанов, Милка Трифонова, Николай Събев, Иван Василев, „Керос-България“ ЕООД, Румен Йоргов, Александър Попов, Дичо Дичев, „Спарки“ АД, САБ, Анелия и Иван Грънчарови, Огнян Маринов, арх.Мартин Димитров, арх.Чавдар Черников, арх.Момчил Василев, Велислав Енчев, Аделина Стоянова, Валери Матеев, Блага Иванова и други. 
От Дирекцията по вероизповеданията е преведена сумата от 70 000 лева. 
В строителството се включват фирмите ПГС, „Строител“, „Адис Каролев“, „Адис Калинов“, „Ел“, „Интис“, „Съвременни системи“, „Глобус“, „Русе мрамор“, както и майстор Кольо Добруджанеца, Уста Красимир Генов, Стефан Мръзеков и други. 
Със свои публикации и излъчвания в благородната кауза се включва и вестник „Утро“.